Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Maja. 2023. USK
Veliki potencijal Krajine u solarnoj energiji- privreda ima šansu za ogroman razvoj

Tranzicija iz termoelektrana i dobivanja energije iz tzv. fosilnih goriva u energiju iz obnovljive izvore je najvažnija tema današnjice. Ona je posebno postala vidljiva i aktuelna zadnjih godinu dana, otkako je započeo rat u Ukrajini i otežano i uslovljeno snadbijevanje gasom iz Rusije. Cijene struje u Evropi su porasle i do deset puta više u odnosu na period i stanje prije rata.

Sve je ovo ubrzalo tranziciju i pokrenulo velike zemlje da što više ulažu u obnovljive izvore energije i tako osiguraju svoju energetsku nezavisnost. Bosna i Hercegovina, kao i u mnogim drugim poljima, dosta je kasnila u ovim procesima, iako, za razliku od mnogih drugih ima veliki prirodni potencijal u ovim oblastima.

Unsko- sanski kanton, zbog svoga specifičnog geografskog podneblja spada u krajeve koji imaju ogroman potencijal sunčevih dana na godišnjem nivou. Jedan je dio investitora to prepoznao ranije i posebno u općini Bosanski Petrovac investirao u solarne elektrane. Ubrzo je kapacitet mreže za prijem novih elektrana bio popunjen i zahtjevi se širili prema ostalim općinama USK. Kako saznajemo, trenutno su i tu kapaciteti popunjeni i nema prostora za nove investicije, ali traži se proširenje kapaciteta i nadležne državne institucije moraće to brzo uraditi za Krajinu i potencijalne investitore u naš kraj. Vidljiv je značajan interes, posebno lokalnih privrednika da ulažu u izgradnju solarnih elektrana. Međutim, puno je nesnalaženja u procedurama i načinima kako razviti projekat i doći do građevinske dozvole kako bi se solarna elektrana mogla izgraditi.

Tome dosta doprinose i zastarjele procedure i neusklađenost procesa unutar energetskog sektora, ali i na nivou općina i kantona kad su u pitanju prikupljanje papira i ishodovanja dozvola za građenje. Primjetno je da sve institucije ubrzano rade na promjeni i olakšavanju ovih propisa kako bi privukli investitore, posebno one strane, da dođu i ulažu u USK. Novi zakon o obnovljiivim izvorima energije, koji je nedavno Vlada Federacije utvrdila i uputila u Parlament FBiH treba konačno osigurati mogućnost da građani budu u isto vrijeme i potrošači i proizvođači. To će značiti puno veći broj krovova i domaćinstava sa panelima. S druge strane, najveći problem trenutno privredi predstavlja odluka Energetske zajednice EU da će proizvodi koji se iz BiH i zemalja regije izvoze u EU, od 1. januar 2026. godine morati osigurati tzv. ‘zelene certifikate’ ili će plaćati skupe takse kako bi mogli izvesti svoj proizvod vani. Zato veliki broj investitora traži rješenje i najbolje načine kako ishodovati papire i doći u poziciju da mogu izgraditi svoje solarne elektrane, za vlastite potrebe i osigurati svoje ‘zelene certifikate’ i nastaviti svoje poslovanje i izvoz i od 2026. godine.

Posebnu podršku u razvoju projekata nude i konsultantske firme, a najveću korist za privrednike ili predstavnike institucija i vlasti koji također žele razviti najbolje programe energetske učinkovitosti imaju stručni forumi i sajmovi inovacija i opreme iz ove oblasti. Jedan takav skup, najveći u BiH i među najznačajnijim u regiji biće organiziran u junu u Sarajevu. Radi se o Sarajevskom energetskom forumu – SEF na kojem će se okupiti najznačajniji lideri energetske tranzicije iz BiH, regiona i EU. Ministri, direktori institucija nadležnih za energiju, elektroprivrede, regulatori, operateri… U sklopu foruma biće organiziran i Sajam izlagača, gdje će se prisutni moći upoznati sa najvećim dostignućima u pružanju usluga, opreme i tehnologije iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Pokrovitelj SEF 2023 je državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a jedan od institucionalnih partnera je i Vlada USK. Prijave za učešće na ovom važnom Forumu su u toku, broj mjesta je ograničen. Svako onaj ko želi nešto napraviti u ovom poslu, osigurati svoj biznis i izgraditi novi biće dio ovoga skupa. Prijave za učešće možete naći OVDJE.

Veliki broj učesnika iz preko 20 zemalja regije i EU su dosad prijavili učešće na ovaj veliki događaj. Sigurni smo da će među njima biti i značajan broj krajiških predstavnika, privrede, vlasti i institucija sa kantonalnog, gradskih i općinskih nivoa.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision