Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2023. Svijet
Velika racija u Njemačkoj zbog Hezbolaha

Stotine policajaca u četvrtak su izvršile pretrese na 54 lokacije širom Nemačke zbog sumnje da su povezane sa grupom Hezbolah koju podržava Iran, saopštile su vlasti.

Pretresi su izvedeni dok Berlin pokušava da zaustavi jačanje antisemitizma usred rata između Izraela i Hamasa. Nemačka je zabranila aktivnosti Hamasa i srodnih organizacija, posle napada militantne palestinske grupe 7. oktobra na jug Izraela.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke saopštilo je da su akcije policije u sedam saveznih država povezane su s istragom o Islamskom centru Hamburg koja bi mogla dovesti do zabrane te kontroverzne organizacije.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) rekla je da je Islamski centar Hamburga dugo pod nadzorom nemačke obaveštajne službe i da je kategorisan kao islamistički.

“Posebno sada, u vreme kada se mnogi Jevreji osećaju posebno ugroženo, važi sledeće: mi generalno ne tolerišemo islamističku propagandu i antisemitsko i antiizraelsko huškanje”, dodala je ona.

Tokom pretresa, koji su sprovedeni radi obezbeđivanja dokaza o sumnji da centar u Hamburgu i srodne grupe podržavaju aktivnosti Hezbolaha, nije bilo hapšenja.

Nemačka Hezbolah smatra “šiitskom terorističkom organizacijom” i 2020. zabranila je Hezbolahu da obavlja aktivnosti na njenom tlu.

Islamski centar u Hamburgu vodi džamiju Imama Alija, poznatu i kao Plava džamija, a poslednjih godina sve su glasniji pozivi vlastima da je zatvore zbog njenih navodnih veza sa Iranom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke veruje da su aktivnosti tog centra “usmerene na širenje revolucionarnog koncepta (iranskih) vrhovnih lidera, nečega za šta se sumnja da krši nemački ustavni poredak”.

Pozdravljajući operaciju, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Hamburg Endi Grote (Andy) rekao je da veruje da će centar “biti zatvoren u bliskoj budućnosti”.

Nemačka, kao i druge zapadne sile, radi na tome da spreči da se rat Izraela protiv Hamasa pretvori u širi sukob, uključujući uključivanje Hezbolaha sa sedištem u Libanu.

Od napada Hamasa 7. oktobra koji su doveli do rata u Gazi, Izrael takođe skoro svakodnevno razmenjuje vatru s pripadnicima Hezbolaha.

Izvori: AFP, DPA

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision