Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2014. USK, Vijesti
Velika Kladuša: Obilježen Dan sjećanja na stradale pripadnike Narodne odbrane

Deseti decembar obilježava se u svijetu kao Međunarodni dan ljudskih prava, a ovaj datum se već četvrtu godinu obilježava i kao Dan sjećanja na sve stradale pripadnike Narodne odbrane.

Tim povodom danas je stotinjak članova Udruženja poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane posjetilo mezarje „Dubrave“ i položilo vijence što je učinjeno već četvrtu godinu. Na ovaj način porodice i svi drugi žele odati počast svim stradalim pripadnicima NO, uz stalno ponavljanje kako ih nikad neće zaboraviti.

Ovu tvrdnju potvrđuje i činjenica da je u fazi konačno rješavanje statusa ovog mezarja za koje je Nadzorni odbor i menadžment „Agrokomerca“ dao odobrenje da se prenese na upravljanje Udruženju. Već duže vrijeme čeka se na saglasnosti Općine Velika Kladuša o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za kompleks mezarja „Dubrave“.

U narednim aktivnostima slijedi izrada idejnog rješenja a potom i projekta izgradnje ovog spomen obilježja. Podsjećamo: Tokom rata poginulo 1.100 pripadnika Narodne odbrane. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 1.400 djece. Ranjeno je 1.500 osoba od čega 850 sa trajnim invaliditetom. U mezarju „Dubrave“ pokopano je 250 pripadnika Narodne odbrane.

Tekst preuzet sa portala: www.reprezent.ba

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision