Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2022. Svijet
Velika Britanija objavila kontroverzan zakon kojim mijenja dogovor o Brexitu

Danas je Vlada Velike Britanije objavila zakon kojim se mijenja Protokol o trgovini sa Sjevernom Irskom u unilateralnom potezu kojeg EU kvalificira kao djelovanje koje šteti uzajamnom povjerenju.

Brexit pregovarač i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, kazao je u izjavi nakon objave zakona da su ponovni pregovori u vezi sa Protokolom o trgovini nerealni.Kazao je i da bi EU mogla razmotriti ponovno pokretanje pravnih radnji protiv Velike Britanije kako bi zaštitila jedinstveno tržište “od rizika koje predstavlja kršenje odredbi Protokola za poslovanje kompanija, te zdravlja i sigurnosti građana EU”.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson ranije je izjavio kako će nacrt zakona donijeti samo “trivijalne promjene”, odbacujući zabrinutosti evropskih zvaničnika iako bi one mogle rezultirati trgovinskim ratom sa EU.

U intervjuu za LBC radio, Johnson je rekao da je novi zakon pravi put ka budućnosti.”Ono što mi moramo poštivati i to je krucijalna stvar, jeste balans i simetrija Sporazuma iz Belfasta. Jedna se zajednica trenutno osjeća veoma izoliranom”, kazao je Johnson.

Evropski lideri upozorili su da je nacrt zakona put za uništavanje odnosa između Londona i Brisela.

Protokol koji je već na snazi i oko kojega su strane uspjele postići dogovor, zadržao je Sjevernu Irsku unutar jedinstvenog tržišta EU kako ne bi došlo do granične trgovinske barijere sa Republikom Irskom. To znači da robe koje putuju iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku moraju prvo proći provjere, što de facto stvara granicu u Irskom moru.

EU odbija ponovno započeti pregovore o Protokolu o trgovini, zahtijevajući da se promjene zadrže unutar postojećih okvira. Evropski zvaničnici upozorili su da bi promjena dogovora značila kršenje međunarodnog prava.Dogovor poznat kao “Protokol za Sjevernu Irsku” bio je dio sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision