Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Važno je ko će biti vlast, ali su važni i principi jer “rješavanje” legitimnog Predsjedništva je prvo na stolu

U postizbornom procesu nakon većine prebrojanih glasova prvo pitanje koje se nameće je ono o budućem sastavu vlasti. Ko će u vlast, ko će u opoziciju? Ipak, u složenom političkom ustrojstvu kakvo je Bosna i Hercegovina, dodatno je važnije na kojim principima će se praviti buduća vlast.

Građani su rekli svoje i stranke koje su i do sada imale najviše glasova na entitetskim i državnom niovu, ponovo su dobile najveću podršku. Međutim, ta činjenica u bh. okvirima i ne znači da će stranka koja je nominalno pobjednička i biti dio vlasti. Jednostavno prevagu čini koalicioni kapacitet.

U prethodne četiri godine formirano je nekoliko, što službenih, što neslužbenih političkih blokova. U Federaciji BiH jedan blok su činili SDA i DF, drugi su činile stranke Trojke (SDP, NiP i Naša stranka), dok je na trećoj strani HDZ sa strankama okupljenim u HNS-u.

Svakako postoje i druge stranke koje imaju po jednog ili nekoliko zastupnika i koje se priklanjaju nekom od navedenih blokova.

Ko će biti vlast u kantonima je pitanje na koje je možda najteže odgovoriti, izuzev Kantona Sarajevo gdje je situacija nešto jasnija i gdje bi Trojka prva mogla skupiti skupštinsku većinu. Ipak, ključno pitanje je na niovu entiteta i države. Svi su saglasni da je HDZ nezaobilazan faktor, koji je u međuvremenu od visokog predstavnika dobio izmjene izbornog zakona koje mu najviše odgovaraju jer će ta stranka kontorlisati ključno mjesto – klub Hrvata i Domu naroda u FBiH.

S kojim će političkim blokom HDZ praviti vlast u FBiH zavisi od niza pitanja na koje u ovom trenutku vjerovatno niko ne zna odgovor. Ono što je izvjesno jeste da će politički blok koji bude vlast u FBiH vjerovatno biti i dio vlasti na državnom niovu.

Teoretski postoji mogućnost da HDZ ne bude dio vlasti, kao ni SNSD i SDA, ali šanse da se to dogodi su zanemarive. SNSD je stranka koja će najizvjesnije imati vlast u RS-u te biti najjača stranka iz tog entiteta na državnom niovu.

Kada je riječ o SDA ni njihovo izbacivanje iz vlasti neće biti jednostavno, jer će ta stranka biti najjača u federalnom parlamentu i velike su šanse da ima i potpunu kontrolu kluba Bošnjaka u Domu naroda. Ukoliko to bude slučaj Trojka će teško formirati vlast u FBiH.

Ipak, bez obzira na to koji politički blok bude vlast, ključno će biti na temelju kojih pravila se ta vlast pravi, posebno nakon Schmidtovih izmjena. Prvi zahtjevi HDZ-a će biti nastavak priče o izbornom zakonu i rješavanje pitanja Predsjedništva BiH gdje HDZ i dalje nije zadovoljan zbog Željka Komšića kojeg smatraju nelegitimnim.

SNSD će nastaviti sa secesionističkom pričom, približavanjem Rusiji, gradnji specijalnih veza sa Srbijom i na EU putu će uslovljavati zakone. Ukoliko sve ostane kao i u prethodnom mandatu, to će biti samo potvrda da građani nisu izglasali nikakve promjene, ali i da je međunarodna zajednica odigrala poteze kojima je zacementirala nacionalne političke utvrde i to paralelno dok su pričali o BiH kao državi u kojoj pravila trebaju biti kao u svakoj državi EU.

Vlast na državnom niovu dobija mnoštvo teško rješivih problema i mnogo manje prostora za implementaciju svog programa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision