Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Augusta. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
Vatrogasci USK pripremaju tužbe zbog uskraćenih prava

Vatrogasci u Unsko-sanskom kantonu, posebno u vatrogasnim jedinicama Bihać i Velika Kladuša, pripremaju tužbe želeći da ostvare uskraćena prava po osnovu dodataka za posebne uslove rada, noćni rad, rad u dane praznika, u neradne dane, prekovremeni rad i pasivno dežurstvo, saopćio je predsjednik kantonalnog sindikata vatrogasaca Elvir Mulalić.

Od donošenja Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, odredbe koje tretiraju radno-pravna pitanja vatrogasaca se opstruiraju ili djelomično provode, dodao je.

“Problemi u implementaciji Zakona nastaju prilikom donošenja odluka i pravilnika o plaćama i naknadama, koje donosi zakonodavna (Općinsko vijeće) i izvršna (općinski načelnik) vlast, a koji u pravilu nude površna, djelomična ili na zakonu neutemeljena rješenja.

Takvim pristupom implementaciji, profesionalni vatrogasci, koji su uposlenici općina na prostoru USK-a, stavljeni su u nepovoljniji i diskriminirajući položaj u odnosu na zakonske odrebe i druge osobe uposlene u općinskim organima uprave. Nakon što zakonodavana i izvršna općinska vlast donese takve, za vatrogasce nepovoljne i zakonu suprotne odredbe, a od vatrogasaca bude zatraženo usaglašavanje tih odredbi sa zakonskim propisima, otpočinju mjere pritisaka pa čak i otvorenih prijetnji vatrogascima”, navedeno je u saopćenju. Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona je od osnivanja nastojao, koristeći sve zakonske mogućnosti, uticati na općinske načelnike da u skladu s ovlastima izvrše usaglašavanje općinskih akata, ali do danas u većini općina nije bilo razumijevanja, navodi Mulalić. Jedini pozitivniji primjeri implementacije su općine Cazin i Bosanska Krupa, dodaje on. U cilju ostvarivanja i zaštite prava, profesionalnih vatrogasaca iz USK-a, sindikat je pokrenuo i projekt “ALARM 2014”, podržan od Ambasade Kraljevine Švedske, radi ukazivanje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na diskriminirajuće elemente općinskih akata u odnosu na Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Kako u proteklom periodu općinski načelnici nisu reagirali na primjedbe i prijedloge vatrogasaca, u saradnji s Centrom za građanske slobode (CGS) iz Livna, a u okviru projekta “Radimo zajedno za radnička prava”, pripremaju se tužbe vatrogasaca prema općinskim organima uprave radi ostvarivanja uskraćenih prava, navodi Mulalić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision