Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Augusta. 2014. USK, Vijesti
Vatrogasci iz USK-a otputovali na trening u Sloveniju

U krugu Vatrogasnog doma Profesionalne vatrogasne jedinice Bihać, danas su se okupili profesionalni i dobrovoljni vatrogasci sa područja Unsko-sanskog kantona (USK), odakle su krenuli na četverodnevni trening u Republiku Sloveniju.

Ova obuka organizirana je u okviru projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Vatrogasac vatrogascu“, koji je pokrenuo Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) u partnerstvu sa Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i njenim Vatrogasnim savezom, nakon prirodne nesreće koja je u maju zadesila Bosnu i Hercegovinu (BiH).

U prvoj fazi projekta, koja će trajati do kraja ove godine, realiziraju se aktivnosti kroz prikupljanje i podjelu vatrogasne opreme vatrogascima u BiH. U okviru druge faze organiziran je četvorodnevni trening u Gasilskoj šoli Ig kod Ljubljane.

“Na treningu je učestvuje 15 vatrogasaca iz BiH, od kojih je 12 iz USK-a, a tri iz Republike Srpske”, kazao je predsjednik SSV USK-a Elvir Mulalić i dodao da će oni proći obuku na izolacionim aparatima, taktiku gašenja unutrašnjih požara, rad s mlaznicama, demo kontejner-simulator požara i napadački kontejner-ventilacija dima.

Učesnicima je osiguran besplatan smještaj, ishrana, instruktori i infrastruktura za obuku u samoj školi. Obaveza Sindikata bila je da u koordinaciji sa općinskim službama Civilne zaštite osigura učešće vatrogasaca, te organizira prijevoz učesnika u Sloveniju, čije troškove prijevoza subvencionirju općine iz kojih dolaze.

“Zabilježena je slabija zainteresiranost pojedinih općina za upućivanje svojih vatrogasaca, koja je pravdana nedostatkom sredstava”,kaže Mulalić.

Prema njegovim riječima, pozivu su se odazvale općine Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ i Velika Kladuša, kao i Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Bosanska Otoka i Kulen Vakuf, tako da je od planiranih 17, sa područja USK-a na trening otišlo 12 vatrogasaca.

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision