Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Várhelyi: Ne sviđa nam se retorika Dodika, ali učestvuje u reformama

Bosna i Hercegovina je, prema našoj ocjeni, dostigla potreban nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo i zato smo predložili početak pristupnih pregovora – rekao je u komesar Evropske komisije za proširenje Olivér Várhelyi u razgovoru s novinarima, uključujući i prisutne novinare uime European Newsrooma čiji je dio i Fena.

Pojasnio je da je napredak zabilježen u temeljnim kriterijima za početak pristupnih pregovora, odnosno vladavini prava, demokratskom funkcioniranju institucija te borbi protiv pranja novca, korupcije i organiziranog kriminala. Također je dodao da je fokus izvještaja Evropske komisije bio na najnovijim razvojima događaja u Bosni i Hercegovini, za koje kaže kako su vrlo ohrabrujući.

– Vlast je radila na svim nivoima. Politička koalicija koja je sada na čelu zemlje daje rezultate. Razvoj događaja je vrlo ohrabrujući i nadam se da će nastaviti s takvim radom. Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto rekla je da nisu prestali raditi. Naprotiv, oni nastavljaju dalje. Nadam se da će sljedeće sesmice Evropsko vijeće odlučiti otvoriti pregovore o pristupanju, kako smo i predložili – istakao je Várhelyi.

Smatra da bi države članice Evropske unije trebale dati zeleno svjetlo za početak pregovora, ali da još uvijek postoje politički procesi koje treba obaviti.

Várhelyi je izrazio nadu da će se izmjene izbornog integriteta pokrenuti prije lokalnih izbora, kazavši kako je to vrlo jasan zahtjev Evropske unije.

Također je istakao Zakon o sudovima kao važnu neizvršenu reformu koju treba postići, ali i sve druge reforme koje su jasno stavljene do znanja još u decembru 2022. godine.

Govoreći o potencijalnom datumu za početak pregovora Várhelyi je istakao kako ne rade s rokovima, nego s rezultatima.

– Vrlo je jasno da ćemo, ako prijedlog za početak pregovora bude usvojen od strane Evropskog vijeća, odmah krenuti s pripremom pregovaračkog okvira, nakon čega ćemo ga iznijeti Vijeću. Vrlo je teško prejudicirati koliko je vremena potrebno Evropskom vijeću da se postigne konsenzus. To zahtijeva jednoglasno mišljenje država članica. Ali, poručili smo im da smo spremni izvijestiti ih o razvoju događaja, ako to bude potrebno, prije donošenja pregovaračkog okvira – podvukao je on.

Na novinarsko pitanje o Miloradu Dodiku kojeg su američke obavještajne službe imenovale prijetnjom, Várhelyi je rekao da Evropska komisija nije obavještajna agencija da bi mogla donositi takve procjene.

– Ono što vidimo jeste da se država mijenja. Imamo funkcionalnu političku konstrukciju u BiH. Predstavnici tri konstitutivna naroda uspjeli su napraviti koalicije na svim nivoima u državi. Ne sviđa nam se retorika koju koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Svakako izaziva zabrinutost, ali ne zaboravite da su predstavnici RS-a u institucijama. Oni su dio donošenja odluka. Oni su također dio provedbe svih reformi zahvaljujući kojima zemlja sada može ići naprijed, a to uključuje i predsjednika Republike Srpske – pojasnio je on.

Dodaje kako je vidljiva i sve veća podrška građana oba entiteta evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Dakle, ono što mislimo jeste da je evropski put taj koji može stvoriti koherentnost u zemlji, a evropski put građani podržavaju – zaključio je Várhelyi.

(Vjiesti.ba/FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision