Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Oktobra. 2022. Region
Varheji o širenju EU: Srbija napredovala, ali važno i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je Srbija postigla izvjestan napredak u evropskim integracijama, ali da je sada u svjetlu globalne situacije i rata u Ukrajini za članice EU posebno važna zajednička spoljna i bezbjednosna politika.

“Ako posmatrate vladavinu prava, oni (Srbija) su sada napredovali, ali usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom ostaje problem. Jasno mi je da u geopolitičkoj situaciji u kojoj se nalazimo, države članice posvećuju ogromnu pažnju tom pitanju”, rekao je Varheji za briselski portal EURACTIV poslije predstavljanja ovogodišnjeg paketa izvještaja o proširenju EU.

Varheji je naglasio da je EU “svjesna veoma specifične i neobične pozicije u kojoj se nalazi Srbija”. “Ali, potrebna nam je njihova podrška, i potrebna nam je njihova pomoć, a postoje načini da se to postigne”, rekao je evropski komesar.

“Ovo je pitanje savezništava. A mi smatramo Srbiju saveznikom”, dodao je Varheji.

Na pitanje da li ima utisak da je u zemljama kandidatima za članstvo u EU prethodnih godina postignut opipljiv napredak, Varheji je rekao: “Posmatrajući izvještaj, svi su uravnoteženi, dakle postižemo napredak”.

“Naravno postoje problemi sa svakom zemljom kandidatom pojedinačno, ali to je priroda tih izvještaja da uvijek u prvi plan stavimo ono gdje treba više učiniti”, pojasnio je Varheji.

“Ipak, ne možemo zaboraviti ni potpuno drugačiji geopolitički kontekst u kojem trenutno radimo. A taj geopolitički kontekst nudi i svoje šanse”, rekao je Varheji.

On je ocijenio da su se “vremena promijenila u tom smislu da Evropa može nešto i da ponudi, a ne samo da traži, a ponekad ponude bolje funkcionišu od zahtjeva”.

Govoreći o prijedlogu Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za EU, a da ona potom ispuni određene uslove, Varheji je rekao da je BiH sada “treba da dokaže da može da čini stvari i drugačije”. On je, međutim dodao da ta “šargarepa” u vidu statusa kandidata, nije ponuda za političku elitu, već za zemlju.

Ostaje ipak da se vidi kako će lideri EU odgovoriti na taj prijedlog Komisije, koji će vjerovatno razmatrati u decembru.

Varheji je istakao i da se prvi put u posljednjih nekoliko godina u izvještaju o proširenju naglašava i strateški značaj dobrih odnosa EU sa Turskom.

“Treba i sami da shvatimo da je Turska ključni saveznik u NATO, da je veoma značajan regionalni akter i da je u našem interesu da je imamo na svojoj strani”, rekao je Vaheji.

“To znači da ćemo nastaviti veoma aktivno da radimo sa Turskom, ali se nećemo ustručavati ni da im skrećemo pažnju na probleme koje vidimo, kao što su direktna konfrontacija sa najmanje dvije zemlje članice EU i potreba da se pozabavi operacijom povratka izbeglica u skladu sa Deklaracijom (EU) Turska i bilateralnim sporazumima sa Libijom”, rekao je Varheji.
 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision