Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2014. USK, Vijest dana
Vanredna sjednica Skupštine USK

Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je danas na vanrednoj sjednici prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Federalnom ministarstvu finansija za otplatu kredita Svjetske banke za Projekat upravljanja čvrstim otpadom u USK – regiji Bihać, koji je bio i jedina tačka dnevnog reda.

Skupština je donijela odluku da će se na lokaciji Karanovac, u općini Bihać, graditi sanitarna deponija.

Izrada Studije uticaja na životnu sredinu, kao i projektne dokumentacije, te niza drugih radnji, zahtijeva značajna finansijska sredstava, koja su još 2002. godine osigurana iz kredita Svjetske banke.

Budući da je ranije prebačena prva tranša kredita, a projekat u međuvremenu zaustavljen, u Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša odlučili su da drugu tranšu zatraže nakon što se utvrdi lokacija buduće deponije.

Iako su većinski vlasnici JP „Regionalna deponija“ tamošnje općine, zbog njihove prezaduženosti nisu u mogućnosti biti garant za vraćanje kredita, zbog čega se na taj korak odlučio Kanton. Podršku mu je danas dalo 20 poslanika Skupštine USK-a, dva su bila protiv, a tri suzdržana.

“Radi se o tranši od 2,2 miliona eura. Smatram, da bi se ovaj projekat nastavio, jednostavno se ova odluka trebala i morala donijeti, prije svega za dobrobit svih građana USK-a i konačno da bi ovaj projekat u potpunosti zaživio”, rekao je predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić.

Ministrica finansija USK-a Azemina Helić izjavila je da će po dobijenoj saglasnosti Vlada Kantona sporazumno regulisati međusobna prava i obaveze sa JP „Regionalna deponija“. Naglasila je da je ovaj projekat samoodrživ, te da se nada da će se za 25 godina za koje je dobijen kredit, sa grejs periodom od osam godina, to doista isplatiti.

“Prvo što ćemo uraditi je Studija uticaja na okoliš, da bi dalje mogli raditi idejni projekat i podnošenje zahtjeva za dokumente o građenju kako slijedi po zakonu. Između ostalog, Studija uticaja na okoliš nam je potrebna za dobijanje okolinske dozvole”, pojasnila je ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a Sinha Kurbegović.

Tokom rasprave čulo se niz zamjerki i pitanja vezanih za izgradnju sanitarne deponije.

Opozicija ističe da mještani nisu za odabranu lokaciju, da će većina sredstava vjerovatno biti utrošena na kupovinu zemljišta i da će kredit vraćati Kanton. Izrazili su sumnju da će regionalna deponija, i ako bude izgrađena, moći da vraća ta sredstva.

S druge strane, pozicija i ministrice smatraju da će deponija moći sama vraćati novac jer je ovaj projekat, kako je rečeno, već zaživio u Zenici i Mostaru, gdje imaju pozitivna iskustva.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision