Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Maja. 2023. Svijet
Uzalud vam trud svirači: Zapad želi pridobiti Južnu Ameriku, ali za sada je bez većeg uspjeha

Brojni evropski zvaničnici osim što nastoje unutar Evrope održati jedinstven stav prema Rusiji, sličnu politiku nastoje voditi i u drugim dijelovima svijeta, a naročito na području Latinske Amerike.

Prema pisanju magazina Politico, diplomate evropskih zemalja pokrenule su svojevrsnu “ofanzivu” na neutralno nastrojene latinoameričke zemlje te ih nastoje pridobiti na svoju stranu kada je riječ o odnosima između Zapada sa jedne te Rusije i Kine sa druge strane.

“U borbi za srca i umove protiv Rusije, Evropa je našla novu metu. Na njihovu nesreću, Latinska Amerika ne sluša”, piše magazin.

Jedan od onih koji se nalazi u posjeti ovim zemljama je i britanski šef diplomatije James Cleverly koji je sedam dana boravio na tlu Južne Amerike te je razgovarao sa zvaničnicima Čilea i Kolumbije.

“Njegovo putovanje je dio šireg diplomatskog napora koji je Cleverly najavio u govoru prošle godine gdje je rekao kako je cilj pridobiti nacije koje često sebe opisuju kao nesvrstane kao i nacije koje su oprezne u tome da se obavežu u bilo kom pravcu”, navodi se.

Također, zemlje Latinske Amerike interesantne su evropskim saveznicima i zbog naoružanja.

“Čile i Brazil imaju stotine tenkova njemačke proizvodnje Leopard. Kolumbija i Brazil imaju opremu ruske proizvodnje što uključuje i transportne helikoptere i protivtenkovske rakete koje bi koristile ukrajinskoj vojsci”, poručuje se u analizi.

Jedan od brazilskih zvaničnika, uoči posjete britanskog šefa diplomatije, u razgovoru za Politico naglasio je kako Brazil neće povećati svoju podršku Ukrajini.

“U idealnom svijetu, Britanci bi željeli da se Brazil pridruži sankcijama. Međutim, dovoljno su pametni da shvate da ne postoji idealan svijet i stvari su takve kakve jesu”, ističe zvaničnik.

Osim Cleverlyja, u posjetu zemljama Latinske Amerike stigli su i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kao i njemački kancelar Olaf Scholz.

“Michel je posebno vršio pritisak na zemlje tzv. Globalnog juga da podrže stav SAD-a i EU o Ukrajini”, piše Politico.

Diplomatska ofanziva trebala bi se nastaviti i u junu kada će se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputiti u Čile, Brazil i Argentinu gdje će razgovarati o dodatnoj podršci ovih zemalja Ukrajini, ali i otklonu zemalja od Rusije, a naročito Kine.

“Niti jedna ljevičarska vlada ne želi da se suprotstavi Pekingu niti da bude primorana da bira između trgovine s Kinom ili Amerikom. Prethodni lijevo orijentirani režimi u regiji imali su duboko narušene odnose s Washingtonom. Evropu u Latinskoj Americi čeka još mnogo posla”, zaključuje se.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision