Petak, 29. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 24° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Maja. 2020. USK
Usvojen Zakon o javno – privatnom partnerstvu USK
Dugo je vremena naš kanton čekao na kvalitetno i održivo zakonsko rješenje koje će omogućiti zajednički nastup i države i privatnog kapitala za zajedničko dobro i razvoj našeg kraja.

Konačno je ova Vlada USK, na prijedlog Ministarstva privrede utvrdila, a zatim i Skupština USK usvojila ovaj Zakon.

Nezavisni blok, stranka kojoj pripada ministar privrede, Nijaz Kadirić, se od svoga osnivanja pozicionirao kao projekat okrenut rješenjima za stvarne probleme, koje naš narod ima i pokazuje da politika može biti drugačija, da može biti u službi u ljudi i činiti da oni bolje žive.

Pravovremenim zahtjevima za ukidanje karantena, a nakon toga i samoizolacije od 14 dana za bh. građane koji rade i žive vani, Nezavisni blok se pokazao kao snažan glas koji razumije i cijeni značaj dijaspore za našu zemlju i njen sveukupni razvoj. I u vremenu krize, nastavili su da stipendiraju učenike i studente i dosad su jedina stranka čiji su se kadrovi odrekli minimalno 20 posto svoje plate u korist učenika i studenata kojima dodjeljuju stipendije.

Na nivou USK, a prema izvještajima nezavisnih organizacija koje prate rad izvršne i zakonodavne vlasti, zastupnik i ministar iz reda Nezavisnog bloka spadaju i red najaktivnijih i kadrova koji su inicirali i izradili najveći broj važnih propisa koji su potrebni ljudima da im pomognu da bolje žive. I ovaj, Zakon o javno- privatnom partnerstvu je inicirao i u njegovoj izradi, u Radnoj grupi sa domaćim i međunarodnim ekspertima iz ove oblasti, učestvovao Nisvet Jusić, zastupnik NB-a u Skupštini USK, da bi ga finalno utvrdilo i na Vladu USK poslalo Ministarstvo privede, na čijem čelu je Nijaz Kadirić, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka.

Sve ove ideje su bile lakše i brže ostvarive zahvaljujući i razumijevanju i spremnosti aktuelnog premijera Mustafe Ružnića da mnoge stvari u USK pokrene naprijed.

Zakon o javno- privatnom partnerstvu će biti dobar okvir za ekonomski, privredni, ali i širi društveni razvoj našeg kantona i zato je njegovo konačno donošenje važno.

Odmah nakon jučerašnjeg usvajanja na Skupštini USK, ministar Kadirić je objavio na svome FB kratak komentar o tome, pročitajte ga u cjelosti:

“Danas je Skupština na prijedlog Ministarstva privrede usvojila zakon o javno privatnom partnerstvu (JPP). Zahvaljujem se svim zastupnicima na jednoglasnoj podršci. Ovim zakonom proširujemo mogućnosti za razvojne projekte i investicije. Naravno, na Kantonu, gradovima i općinama je da definišu koji su to njihovi projekti koje žele da ponude investitorima kroz ovaj oblik investiranja.”- napisao je Nijaz Kadirić (NB), ministar privrede USK.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision