Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud odlučuje o Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, očekuje se konačna odluka

Ustavni sud BiH će na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas razmatrati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije koje je 2. oktobra prošle godine nametnuo visoki predstavnik.

U ovom predmetu su podnesena dva zahtjeva za za ocjenu ustavnosti, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ustavni sud je u ovome predmetu do sada odlučio samo u smislu donošenja privremene mjere zabrane primjene zakona do konačne odluke suda odbijanjem takvog zahtjeva obrazloženjem da Schmidtove odluke ne mogu proizvesti nenadoknadivu štetu.

Na plenarnoj sjednici koja je održana u januaru donošenje konačne odluke u premetu ocjene ustavnosti Schmidtovih odluka je odgođeno.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je visoki predstavnik svojom odlukom koju je nametnuo u izbornoj noći 2. oktobra prošle godine na dan održavanja Općih izbora, izvršio direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, što je obaveza iz Ustava BiH te na taj način je doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision