Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud naredne sedmice odlučuje o zahtjevu Komšića u vezi sa Schmidtovim odlukama

Ustavni sud BiH će 23. i 24. marta razmatrati zahtjev Željka Komšića i Šefika Džaferovića o ustavnosti izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije koje je nametnuo visoki predstavnik.

U izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Zbog toga su Ustavnom sudu BiH podnesena dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici održanoj u januaru ove godine nije donio odluku o zahtjevima Komšića i Džaferovića, pa je donošenje odluke odgođeno.

Odluke koje je nametnuo Schmidt primjenjuju se na rezultate prošlogodišnjih Općih izbora u BiH, za što Komšić smatra da je direktan udar na demokratiju te da su na taj način glasači dovedeni u zabludu.

Ustavni sud je u ovom predmetu do sada odlučio samo u smislu donošenja privremene mjere zabrane primjene zakona do konačne odluke suda odbijanjem takvog zahtjeva obrazloženjem da Schmidtove odluke ne mogu proizvesiti nenadoknadivu štetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision