Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud FBiH: Utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa Srba u USK

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH (FBiH) objaviće danas presudu o zahtjevu Kluba poslanika Srba u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog srpskog naroda u vezi sa odlukama o imenovanju u Univerzitetu u Bihaću i u radnim tijelima Skupštine kantona.

Presude se odnose za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog srpskog naroda u vezi sa Odlukom o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i Odlukom o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine USK-a.

Šef Kluba poslanika Srba u Skupštini USK-a Željko Mirković izjavio je ranije da su od 71 člana komisija i radnih tijela Skupštine USK samo dva srpske nacionalnosti, dok u Upravnom odboru Univerziteta u Bihaću nema nijednog Srbina.

On je, nakon prošlonedjeljne javne rasprave u Ustavnom sudu, istakao da u Skupštini djeluje većina koja ne uvažava demokratske principe i da je politička trgovina toliko uzela maha da se niko više ne obazire na ustavnost i zakonitost.

Mirković je naglasio da je u Skupštini USK-a onemogućeno glasanje o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, jer je predsjedavajući Skupštine uzeo sebi za pravo da kaže kako to ne treba.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision