Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud danas započinje sjednicu na kojoj će razmatrati Schmidtove odluke

Ustavni sud će na 131. plenarnoj sjednici koja će trajati dva dana, 1. i 2. decembra, između ostalog razmatrati i zahtjev člana Predsjedništva Željka Komšića za ocjenu ustavnosti odluka koje je visoki predstavnik nametnuo u izbornoj noći.

Sud će se očitovati po zahtjevu Željka Komšića o usaglašenosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt drugog oktobra.

Nametnutim odlukama Schmidt je između ostalog povećao broj zastupnika u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te izvršio izmjene po pitanju broja delegata koji se imenuju iz pojedinih kantona.

Komšić smatra da su nametnute odluke u značajnom dijelu neustavne, ali i da je nametanjem u izbornoj noći izvršio direktan udar na integritet izbornog procesa tako što je izvršio prevaru birača.

U dosadašnjij praksi je već zabilježeno da Ustavni sud proglasi za neustavnim odluke koje je nametnuo vioski predstavnik. To je bio slučaj sa statutom grada Mostara kojeg je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown, a Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev tadašnjeg člana Predsjedništva Šefika Džaferovića o ocjeni ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a je donijela odluke kojima se formira entitetska Agencija za lijekove i uzimaju ovlasti nadležnoj Agenciji za lijekove na nivou države.

Sud će se očitovati i o Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je podnio Denis Zvizdić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision