Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatraju zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Zahtjev su podnijeli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i jedan od koautora ovog zahtjeva, ranije je izjavio da je riječ o nepokretnoj imovini koja se koristi u Republici Srpskoj.

On je rekao da je u tom zahtjevu “korištena argumentacija koja je upotrijebljena u predmetima kojima se osporavala nadležnost Republike Srpske da rješava pitanje državne imovine”.

“Podnosioci ovog zahtjeva pozvali su se i na niz prethodnih odluka Ustavnog suda BiH”, rekao je Mahmutović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da je imovina RS ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH zakazana za 9.30 časova.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision