Petak, 4. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Ustavni sud BiH o smrtnoj kazni u RS

Ustavni sud BiH trebalo bi danas da razmatra zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske, odnosno odredbe koja predviđa izricanje smrtne kazne.

Riječ je o odredbi koja je sastavni dio poglavlja Ustava Republike Srpske posvećenog ljudskim pravima i slobodama, a koja glasi: “Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela”.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo je da smatraju da ovakvo ustavno određenje u Ustavu RS krši mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obaveze koje je BiH preuzela pristupajući Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske zahtjev za ocjenu ustavnosti ove odredbe Ustava Srpske Ustavnom sudu BiH uputio je 26. jula 2019. godine.

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da se odredi i prema zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredbe člana 9. stav 7. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske koja se odnosi na nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport.

Osporenim zakonom ostavljena je mogućnost da Republika Srpska izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision