Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Oktobra. 2014. USK, Vijesti
Uskoro nova esencijalna lista lijekova

BIHAĆ, 6. oktobra – Jedno od najvažnijih pitanja u oblasti zdravstva je donošenje esencijalne liste lijekova za pacijente. Uređuje se na federalnom nivou prema Zakonu o lijekovima, i svake godine se revidira. Nedavno je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo novu esencijalnu listu na kojoj će se sniziti neke cijene i naći novi lijekovi prema zahtjevima pacijenata.

Trenutno se provodi usklađivanje cijena i izrada liste u našem kantonu. Rok za donošenje je tri mjeseca, ali u resornom kantonalnom ministarstvu najavljuju da će nova esencijalna lista lijekova biti završena u ovom mjesecu.

Kako resorno federalno ministarstvo propisuje Zakonom o lijekovima, esencijalna lista lijekova revidira se svake godine, tačnije u septembru i oktobru. Nova esencijalna lista već je utvrđena na federalnom nivou, izmijenjene su cijene i uvedeni novi lijekovi.

„Snižene su cijene i uvedeno deset novih lijekova, kantonalna ministarstva imaju obavezu u narednih mjesec dana da niveliraju cijene i već smo dali nalog Zavodu zdravstvenog osiguranja da to uradi. imamo rok od tri mjeseca da uradimo novu esencijalnu listu“, kaže Amir Murić, ministar zdravstva u Vladi USK. Ministar tvrdi da će esencijalna lista za područje Unsko-sanskog kantona biti završena tokom ovog mjeseca. „Federalno ministarstvo je u pregovaračkom postupku utvrdilo koji lijekovi nisu potrebni, dodalo deset novih prema zahtjevima pacijenata i nevladinog sektora i utvrđivanjem toga koji lijekovi nedostaju“, dodaje ministar Murić. Na listi koju je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva nalaze se lijekovi koji do sada nisu bili uvršteni, a uskoro će biti poznato koji će lijekovi na esencijalnol listi biti dostupni pacijentima u našem kantonu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision