Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
USK: Zbog kašnjenja isplata plaća mogući protesti budžetskih korisnika

Isplata oktobarskih plata budžetskim korisnicima u USK još uvijek je neizvjesna. Iz sindikata najavljuju proteste, a u Ministarstvu finansija kažu da je priliv sredstava jako mali, te da pouzdano ne mogu reći kada će se početi sa isplatama.

Ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude značajnije uplate sredstava u budžet USK, korisnici budžeta po svemu sudeći  mogli bi u ovoj godini ostati na tri neisplaćene plaće. U sindikatima budžetskih korisnika sve glasnija su negodovanja zbog toga, ali i zbog nepoštivanja potpisanog sporazuma sa Vladom za isplatu ostalih naknada.

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, te policije pripremaju se za proteste koji će se najvjerovatnije održati iduće sedmice. Tačan termin održavanja protesta biće obznanjen na zajedničkoj press konferenciji sindikata, rekao je Muhamed Mahmutović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata USK-a.

Mahmutović kaže da  budžetskim korisnicima nisu isplaćene plate za dva mjeseca, topli obrok za tri mjeseca, putni troškovi u ovoj godini, otpremnine i druge naknade. Dodaje da je pozvao Vladu USK na socijalni dijalog, međutim povratnih informacija nema. Stoga vjeruje da će se protestima priključiti i drugi budžetski korisnici.

Ministrica finansija u Vladi USK Azemina Helićkaže da  su nastojanja vlade  po pitanju isplate plata, bila da se prati prošlogodišnji trend, odnosno da se u narednu godinu prenesu dvije neisplaćene plaće, ali da za sada nema pouzdanih informacija da li će u tome uspjeti. Razlog tome, kako navodi, drastičan je pad priliva sredstava u budžet, ali i brojne obaveze koje se trebaju izvršiti do kraja godine.

Na pitanje da li će se krenuti u isplatu plaća za mjesec oktobar, nismo dobiti konkretan odgovor, izuzev da u ministarstvu očekuju krajem sedmice veću uplatu sredstava u kantonalni budžet, kada bi se nešto više moglo znati.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision