Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Oktobra. 2014. USK, Vijesti
USK: Sve veći broj nezaposlenih sa završenim fakultetom

Broj nezaposlenih sa završenim fakultetom u Bosni i Hercegovini je udvostručen  u posljednje četiri godine.

Čak 41.000 nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, uključujući i magistre i doktore nauka, tražilo je radno mjesto u julu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BIH.

Prije četiri godine posao s visokom školskom spremom tražilo je nešto više od 20.000 osoba. Istovjetna situacija je i u Unsko-sanskom kantonu (USK) gdje na posao čeka 2.260 visokoobrazovanih, među kojima prednjače profesori, diplomirani ekonomisti, pravnici, inžinjeri poljoprivrede.

Na evidenciji nezaposlenih najmanje je inžinjera geodezije i kadrova iz oblasti tehničkih nauka koji posao pronalaze na zapadnoevropskom tržištu rada.

U Službi za zapošljavanje USK problem velikog broja visokoobrazovanih nezaposlenih vide u hiperprodukciji kadrova, koji na ovdašnjem tržištu rada ne mogu pronaći posao. U rješavanje ove problematike mora se uključiti Ministarstvo obrazovanja i provesti određene reforme, kažu u Službi.

„U našem kantonu nema investicionih ulaganja čime bi se stvorili uslovi za masovnije zapošljavanje“, podsjeća Nijaz Delić. direktor Službe za zapošljavanje.

Služba za zapošljavanje provodi projekte zapošljavanja, u kojima mladi, stiču prvo radng iskustva kako bi nakon godine rada mogli aplicirati za neke od poslova.

„Mi smo realizovali dosta tih projekata, ali smo ograničeni time koliko se poticaja za ove projekte nudi“, kaže Delić.

Služba od 2013. godine za zapošljavanje mladih koji su završili fakultet i stekli prvo radno iskustvo, raspolaže s 963.000 KM koje nije uspjela realizirati jer, kako kaže Delić,sistem nije uspio iskoristiti ta sredstva pa će 140.000 KM Služba morati vratiti Federalnom zavodu za zapošljavanje.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision