Subota, 27. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2021. USK
USK prijeti kolaps, plate pod upitnikom

Unsko-sanskom kantonu prijeti finansijska blokada ukoliko do kraja marta ne bude usvojen budžet za tekuću godinu, upozorio je Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je istakao, isplata plata za više od šest hiljada budžetskih korisnika, kao i sve isplate iz proračuna, neće se moći realizirati.

“Do sada se to nikad nije dešavalo, a ja se nadam da se neće ni dogoditi jer tada svi ostaju bez primanja. U najgorem slučaju budžet bi trebalo da bude usvojen u prvoj sedmici u aprilu”, kazao je Prša.

Prema njegovim riječima, trenutno finansijsko funkcionisanje Unsko-sanskog kantona odvija se na osnovu odluke o privremenom finansiranju, koja međutim važi samo za prva tri mjeseca ove godine.

Na putu usvajanju ovogodišnjeg budžeta stoji nekoliko prepreka, među kojima i nova mjera Kriznog štaba i Vlade Federacije BiH o zabrani okupljanja više od 20 osoba u zatvorenom prostoru.

U ovom trenutku sjednica Skupštine USK, na kojoj bi se razmatralo donošenju budžeta, još nije ni zakazana, a pitanje je kako će se i organizirati s obzirom na to da održavanje online putem, koje se praktikuje u drugim dijelovima zemlje, nije predviđeno poslovnikom tog zakonodavnog organa.

Predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić navodi kako će tražiti pojašnjenje odluka Kriznog štaba i Vlade FBiH.

“U komunikaciji smo sa premijerom USK i ministricom zdravstva po tom pitanju. Ako se to bude odnosilo i na sjednicu Skupštine USK i budemo morali ispoštovati odluke, onda ćemo obezbijediti dvije sale pa ćemo održati sjednicu na taj način”, rekao je Halkić.

Premijer Mustafa Ružnić smatra da kantonalni krizni štabovi mogu izuzeti određene odluke kada su u pitanju rad skupština i parlamenata, ukoliko se mogu ispoštovati potrebne epidemiološke mjere.

Međutim, u Stranci demokratske akcije, koja je najveća opoziciona partija, smatraju kako to zakonski nije moguće.

“Već mjesec dana je bilo jasno da će doći do pooštravanja mjera zbog porasta broja zaraženih u trećem valu pandemije korona virusa. Vladajući u našem kantonu su to morali uzeti u obzir i organizirati ranije skupštinsko zasjedanje”, kaže Jasmin Musić, predsjednik Kluba vijećnika SDA.

Pored navedenih problema, upitna je i politička volja aktera u Skupštini USK, s obzirom na to da u ovome trenutku ne postoji jasno profilisana parlamentarna većina. Upravo zbog toga tokom ove godine nije održano niti jedno zasjedanje Skupštine USK.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision