Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Augusta. 2014. USK, Vijesti
USK: Pozitivna privredna kretanja

Unsko-sanski kanton (USK) u ovoj godini,  prema podacima kantonalne Privredne komore, bilježi  pozitivne trendove u nekim segmentima privrednih kretanja.

Izvoz je tako u prvih šest mjeseci  rastao 17 procenata, a uvoz 10, u odnosu na isti period prošle godine. Kada je u pitanju izvoz, najbolji rezultati su ostvareni u industrijskoj proizvodnji koja bilježi šestpostotno povećanje u odnosu na pomenuti period. Zabilježen je i neznatan rast zaposlenosti, a nakon tri godine ostvareno je povećanje i prosječne plaće u Kantonu za 2,9 posto.

Prema podacima federalnog  Zavoda za statistiku, Federacija BiH je u julu 2014.ostvarila izvoz  za 4,7 posto veći u odnosu na juni 2014, ili  5,1 posto više u odnosu na juli prethodne godine. Istovremeno i dalje se biježi rast uvoza i to za 7,7 posto u odnosu na juli prošle godine.

I u našem Kantonu  zabilježen je rast izvoza i to veći u odnosu na Federaciju, što je kako tvrde u Privrednoj komori USK, rezultat rasta industrijske proizvodnje za šest posto u odnosu na isti period prošle godine. Takva kretanja uslovila su i rast zaposlenosti  za skromnih 0,6 posto. Nažalost, nezaposlenost brže raste, tako da je, prema službenim evidencijama, u kantonu  46.060 nezaposlenih.

Najbolji rezultati, tvrdi Ismet Pašalić, predsjednik PK USK ostvareni su u metalnoj, drvnoj i prehrambenoj industriji. U privrednoj komori USK  kažu da su zadovoljni ovakvim rezultatima naših poduzeća s obzirom na jaku konkurenciju i otežane uslove na tržištima u okruženju. Vjeruju da će se takav trend nastaviti.

Dodajmo i to da je u ovoj godini  ostvaren rast prosječne plaće u Kantonu 2,9 posto, te da poplave koje su  zahvatile Sanski Most i Ključ nisu bitnije promjenile rezultate privrednih kretanja.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision