Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2014. USK, Vijesti
USK: Kradu se i oznake minskih polja

Zbog čestih krađa oznaka kojima se obilježavaju područja gdje se nalaze minska polja u Unsko sanskom kantonu, stanovništvu ovog kantona prijeti velika opasnost, upozorio je šef regionalnog ureda BH MAC u Bihaću, Aladin Bajraktarević.

– Samo u protekloj godini postavili smo preko dvije stotine oznaka koje su otuđili nesavjesni pojedinci. Velika je vjerovatnoća da se zaluta u takva neobilježena minska područja – istakao je on.

Dodaje kako je posljednji takav primjer zabilježen na području sela Šestanovac, nadomak Velike Kladuše, gdje je policiji prijavljen ulazak nekoliko lica u minska područja.

– Kada smo tamo došli svi znakovi su bili uklonjeni, a samo dva sata nakon što smo postavili nove i oni su ponovo otuđeni –  istakao je Bajraktarević.

On kaže kako su znakovi uglavnom od metala, te da se mahom nalaze u ruralnim područjima gdje je slabija frekvencija stanovništva.

 – Oni otuđuju i prodaju kao staro gvožđe ili koriste za druge potrebe. Međutim, ima i drugih motiva. Zbog prodaje zemljišta vlasnici s određene sumnjive ili rizične površine uklone znakove da bi je lakše prodali –  kaže Bajraktarević.

 On je još jednom uputio apel građanima da poštuju oznake kojima su označena minska polja i da se nepotrebno ne izlažu opasnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision