Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2023. USK
USK dobio prostorni plan na kojem se radilo 10 godina: Evo šta je njim predviđeno

Jučer  je održana redovna sjednica Skupštine USK-a. Zastupnici su podržali Prostorni plan USK-a njegovo usvajanje podržano je kako od pozicije, tako i opozicije. Svi su se složili da je riječ o najvažnijem strateškom planskom dokumentu kojim se uređuje korištenje zemljišta odnosno prostora Kantona. Sada je na gradovima i općinama da usklade svoje planske dokumente sa kantonalnim..U sarajevskom institutu, koji je radio na njegovoj izradi, smatraju da su ponudili najbolja rješenja koja će doprinijeti razvoju Kantona. Za resornog ministra, Skupština je usvojila jedan od najvažnijih planskih dokumenata  i ujedno prvi Prostorni plan USK-a. Prostornim planom definira se organizacija prostora Kantona u svim njegovim segmentima. Manje problema tako će biti i sa pretvorbom poljoprivrednog u građevinsko zemljište u Gradovima i općinama. Osim što su u obavezi uskladiti svoje prostorne planove, lokalne zajednice dužne su sada donijeti i druge detaljne planske dokumente kojima će se tačno definirati gdje je dopuštena gradnja..

Prostorni plan ovog kantona predviđa u ovom periodu da će u osam opština živjeti oko 284.000 stanovnika. Ističu se dva različita područja, i to sjeverozapadni sektor sa gradovima Bihać, Cazin i Velika Kladuša gdje živi tri četvrtine stanovnika, te na jugoistočnom dijelu kantona, opštine Bosanski Petrovac i Ključ gdje na jednog stanovnika dolazi 33 kavdratna kilometra što je duplo manje od prosjeka u USK i tri puta manje od Federalnog prosjeka. Pored ovakvog policentričnog sistema, opštine Bosanska Krupa i Sanski Most čine most između dvije krajnosti kantona.

Bihać i Cazin najgušća naseljena mjesta

USK prostornim planom ima 40 % poljoprivrednog zemljišta što je po svim standardima dostatno da kanton može u potpunosti proizvoditi i podrmirivati svoje potrebe za hranom.

Za energiju, i pored postojećeg potencijala, isto ne važi. Uvažavajući stavove lokalnih zajednica prostorni plan nije predvidio hidroelektrane na bogatim riječnim tokovima, te će se rješenja tražiti u alternativnim izvorima energije kao što su sunce i vjetar a za čije instalacije treba više zemljišta. Pogodne zone za to su u opštini Bosanski Petrovac gdje je naseljenost po metru kvadratnom dvadeset puta manja od najgušće sredine u USK a to je Grad Cazin.

Prostorni plan predviđa 39 zaštićenih područja. Pored onih poznatih, obuhvataju se, na primjer, i područja nizvodno od Bihaća, kanjon Une i Bosanska Krupa. Ali za sva takva područja biće potrebno raditi zasebnu studijsku dokumentaciju.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision