Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Usaglašeni prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBIH

Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održalo je svoju sjednicu u Sarajevu na kojoj su usaglašeni prijedlozi koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBIH, a koje se odnose na onemogućavanje blokade prilikom popunjavanja Doma naroda, izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH I izbora sudija u Ustavni sud FBIH.

Prijedlozi koji su usaglašeni su privremenog karaktera i odnose se na inplementaciju posrednih općih izbora koji će se obaviti nakon neposrednih općih izbora 02. oktobra 2022. godine. 

Prijedlozi će se uputiti Visokom predstavniku g. Kristijanu Šmitu, koji je na posljednjem susretu zamolio da se nevladine organizacije uključe u nuđenju rješenja. Svakako rukovodstvo Vijeća za provedbu Deklaracije očekuje poziv od Visokog predstavnika za sastanak koji se treba upriličiti prije održavanja općih izbora. 

Na sjednici je izražena zabrinutost zbog činjenice da jedan od sudija Ustavnog suda FBIH ide u penziju u januaru 2023. godine, što usložnjava postojeću situaciju koju je nezakonitim opstrukcijama proizveo predsjednik FBIH Čavara (ne predlaganje sudija za nedostajuća  četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBIH) što sasvim jasno otvara prostor za ustavnu krizu u Federaciji BiH.


(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision