Monday, 20. March 2023.
Unsko-sanski kanton 11° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Uprava za geodetske poslove RS-a: Zakon o imovini je stupio na snagu, a Ustavni sud ne reaguje

Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a obavijestili su javnost da je danas stupio na snagu Zakon o nepokretnoj imovini RS-a iako je njegovu primjenu odgodio visoki predstavnik u BiH.

Saopćenjem za javnost su iz Uprave za geodetske poslove RS-a koja se inače i bavi imovinsko-pravnim odnosima u tom entitetu, govorili o posljednjim dešavanjima u vezi sa spornim zakonom RS-a koji za cilj ima priskrbiti državnu imovinu.

“Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranila primjena zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH nije donio privremenu mjeru kojom bi se zabranila primjena Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”, istakli su iz Uprave.

Ističu kako Ustavni sud BiH može na sopstvenu inicijativu ili na zahtjev podnosica zahtjeva odrediti svaku privremenu mjeru za koju smatra da treba da je donese u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka.

“Također, predsjednik Ustavnog suda BiH može, izuzetno u nemogućnosti sazivanja sjednice, da odredi privremenu mjeru za koju smatra da treba da je donese u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka”, ističu,

Podsjetili su i da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nakon vanredne sjednice Vijeća za implementaciju mira suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nastavlja da obavlja poslove i zadatake u okviru svojih nadležnosti, a u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi”, poručili su iz entitetske Uprave.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision