Pretjeran unos soli godišnje uzrokuje oko 1,6 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta. Četiri od pet ovakvih slučajeva događa se u zemljama s niskim prihodima. Sol sa smanjenom količinom natrija mogla bi pomoći u spašavanju života.
Istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine naglašava potencijal soli sa smanjenom količinom natrija. Ona je jednu četvrtinu natrija zamijenila kalijem, koji ima slična svojstva. Naravno, može se koristiti prilikom kuhanja.
Povećanje količine kalija, koji većina ljudi ne konzumira dovoljno, dodatno snižava krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca pa čak i sprečava srčane i moždane udare. Ova vrsta soli smanjila je rizik od smrti za 12 posto, a rizik od moždanog udara za 14 posto.
Spomenuto istraživanje se odvijalo u proteklih pet godina i obuhvatilo je 21.000 ljudi koji su imali porodičnu historiju moždanog udara ili loše kontrolisan krvni pritisak.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

