Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Marta. 2024. Svijet
Upotreba dronova na bojnom polju postaje prioritet Ukrajine

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga 18. marta ponovo je hvalio upotrebu dronova na bojnom polju, rekavši da oni postaju sve važniji u borbi protiv ruskih snaga.

Govoreći istog dana kada je vlada odobrila velike izdatke za kupovinu oružja, general-pukovnik Oleksandr Syrskiy je na Telegramu rekao da ukrajinske trupe treba da budu opremljene najefikasnijim i najnovijim oružjem. Takođe je naglasio obuku stručnjaka za elektronsko ratovanje, dronove i automatizovane sisteme upravljanja.

“Bespilotni sistemi ovdje zauzimaju istaknuto mjesto. Stoga je razvoj korištenja bespilotnih sistema moj prioritet”, rekao je.

Ukrajina radi na ubrzavanju implementacije inovativnih tehnologija i osiguravanju “prilagodljivosti određenih tijela vojnog upravljanja” kada je u pitanju ova odbrana, dodao je.

Prošle sedmice, nakon posjete ukrajinskim položajima u regiji Zaporožje, Syrskiy je rekao da je borbe karakterizirala široka upotreba bespilotnih letjelica svih vrsta uz topničku i minobacačku vatru.

“U takvim okolnostima bespilotni napadački sistemi postupno postaju glavno udarno oružje kopnenih jedinica u kombiniranoj vojnoj borbi”, rekao je 14. marta.

Syrskiy je 18. marta jasno dao do znanja da je u toku potraga za onim što je nazvao “asimetričnim rješenjima” za postizanje prednosti na bojnom polju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision