Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2022. USK
Upis Milančevog buka na Listu UNESCO-a sve izvjesnije

Milančev vodopad s kompleksom slapova i sedrenih barijera,  koji se nalazi u Martin Brodu u Nacionalnom parku Una, očekuje se, tokom naredne  godine će biti  upisan u Registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u kao prvo prirodno dobro.

Uprava Nacionalnog parka zajedno sa ekspertima od 2017. godine radi na komplesnom procesu ispunjavanja svih zadataka koje pred ovu ustanovu stavio UNESCO.  Do kraja su ostala još dva koraka, kažu u Nacionalnom parku.  U sklupu EKOBIS-a danas je prezentiran cijeli projekat.

„ Mi ga hoćemo postaviti na globalnu listu kako bi cijeli svijet znao kakvo bogatstvo ima naša zemlja. To je fenomen koji se manifestuje u seriji kaskada i slapova na dužini od 800 do 1000 metara što nije veliki prostor. Vrlo je jedinstevn. Istina je da je to mjesto narušeno i prijeti mu opasnost da nestane u skoroj budućnosti  ukoliko ne budemo donijeli ovakve mjere“ , kazao je  prof. dr. Samir Đug, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

„Ja sam siguran da ćemo, obzirom da smo imali stručan pristup u izradi dokumenata,  u dogledno vrijeme dobiti prvo prirodno dobro upisano u registar svjetske prirodne baštine.  To bi za BiH značilo puno jer bismo bili brendirani na ekološkoj turističkoj karti svijeta“, ističe amarildo Mulić, direktor NP  „Una“.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision