Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2022. USK
Unsko-sanski kanton prvi u Bosni i Hercegovini po broju zaostalih mina

Unsko-sanski kanton (USK) je prvi u Bosni i Hercegovini po broju zaostalih, neeksplodiranih mina. Jedan od primarnih razloga je to što je proces deminiranja skup, a godinama nisu ulagana nikakva sredstva. Svi projekti u vezi sa uklanjanjem mina, za sada se realiziraju uglavnom uz pomoć donacija stranih vlada i organizacija. U Unsko-sanskom kantonu se trenutno vrši deminiranje više minsko-sumnjivih površina, i to zahvaljujući isključivo donacijama američke i japanske ambasade.

“Ugroženo je oko 90.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona. To je kanton sa najvećim procentom sumnjivo opasne površine prve kategorije. Trenutno imamo 93 kvadratna kilometra, a najugroženije općine su Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Velika Kladuša”, izjavio je ALADIN BAJREKTAREVIĆ, šef Regionalnog ureda BHMAC Bihać

Iako je još rano o tome govoriti, očekuje se da će 2027. godine Bosna i Hercegovina biti oslobođena od mina. Međutim, put do toga je veoma dug, a ako se nešto radikalno o tom pitanju ne uradi, taj proces bi mogao potrajati mnogo duže. Do tada, demineri svakodnevno moraju raditi svoj opasni posao.

Uzimajući u obzir poražavajuću statistiku, riješiti pitanje zaostalih mina u našoj državi je od ključne važnosti, jer jedan sasvim bezazlen odlazak u šumu se može pretvoriti u nesreću koja ostavlja pečat za cijeli život.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision