Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2014. USK, Vijesti
Univerzitetu u Bihaću dobio sredstva za naučne projekte

Jučer su u Vladi FBiH potpisani ugovori o finansiranju i sufinansiranju projekata u oblasti nauke u 2014. godini, za koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u budžetu izdvojilo više od milion i 300.000 KM. Među osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji, koje će dobiti sredstva, je i Univerzitet u Bihaću.

Univerzitetu u Bihaću iz ovogodišnjeg programa finansiranja i sufinansiranja naučnih projekata Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke pripalo je 117.075 KM. Rektor bihaćkog Univerziteta, Refik Šahinović, pohvalio je zalaganja resornog Federalnog ministarstva da finansijski pomogne svim visokoškolskim ustanovama na području FBiH. Ova sredstva bit će od velike koristi Univerzitetu u Bihaću, na kojem je trenutno u toku izrada 30 doktorskih disertacija, koje se trebaju završiti do kraja 2015.godine. Pored toga najveći dio sredstava izdvojit će se za ogranizaciju i odlazak profesora na stručne seminare u BiH i inostranstvu.

Na osnovu pozitivnih iskustava iz prošle godine, Federalno ministarstvo će i ovaj put dodijeliti sredstva direktno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama, bez javnog poziva.  Ugovori su pored bihaćkog, potpisani i sa univerzitetima u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Univerzitetom “Džemal Bijedić” i Sveučilištem u Mostaru, te Franjevačkom teologijom i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji za medije Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke F BiH, naveo je da su ugovorima obuhvaćeni programi podrške izdavanju naučne literature i referentnih časopisa, naučnog usavršavanja, međuinstitucionalne naučno-tehničke saradnje međunarodnog karaktera, organizacije domaćih i međunarodnih naučnih skupova i istraživanja od značaja za Federaciju BiH, te sufinansiranja istraživačkog rada i studijskih boravaka.Također, ugovori se odnose i na projekte i programe opremanja naučnih ustanova u smislu uređenja prostora i nabavke prioritetne opreme za naučnoistraživački rad.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision