Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Oktobra. 2014. USK, Vijesti
Univerzitet u Bihaću: Gomilaju se dugovi prema gostujućim profesorima

Vanjskim saradnicima, odnosano gostujućim profesorima, Univerzitet u Bihaću duguje milion KM. Problem plaćanja je stara boljka i  vuče se godinama. Kako je najavio rektor Refik Šahinović,  predstavnici Univerziteta će o prevazilaženju ovog i drugih problema u utorak  razgovarati sa predstavnicima Vlade USK.

Dugovi prema vanjskim saradnicima, djelimično će biti sanirani sredstvima MMF-a, potvrdila je Azemina Helić, ministrica finansija u Vladi USK.

Univerzitet u Bihaću, kao i većina drugih univerziteta  ima potrebu za angažiranjem gostujućih profesora. Međutim,  obaveze prema  vanjskim saradnicima, bez kojih ne bi mogao teći proces nastave na Univerzitetu  i dalje su velike. Situacija se nije osjetno  popravila od prošle godine, kada je problem eskalirao. Refik Šahinović, rektor Univerziteta u Bihaću još jednom je skrenuo pažnju na ove financijske obaveze sa kojima  se Univerzitet  neće još dugo moći nositi.

Dug prema gostujućim profesorima iz 2013. godine  iznosi oko 300.000 KM i kako je istakao rektor Šahinović, najizraženiji problem je na Pedagoškom fakultetu, koji ima i najviše gostujućih profesora. Kolegij Univerziteta je zauzeo jasan stav i donio zaključak  da se hitno krene u pregovaranje sa Vladom USK, kako se ne bi remetio  proces nastave na fakultetima.

Kako smo saznali od Azemine Helić, ministrice finansija u Vladi USK, dio sredstava MMF-a, koja trebaju biti doznačena Unsko-sanskom kantonu,  dobiće Univerzitet za saniranje dugova prema gostujućim profesorima. I pored niza problema  sa kojima se Univerzitet u Bihaću susreće, konkursi za prijem vanjskih saradnika  su raspisani i, kako stvari  stoje, ovdašnji fakulteti će imati potrebne kadrove, a na sredstva za njihov angažman još  će se  pričekati.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision