Nedjelja, 7. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2021. Region
UNICEF: Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja

U Crnoj Gori postoji opasnost od izbijanja epidemije malih boginja zbog sve manje vakcinisane djece MMR vakcinom, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

”Kriza izazvana korona virusom danas predstavlja najveću pretnju za decu u Crnoj Gori. Ona je negativno uticala na svaki aspekt života najmlađih i dramatično otežala njihov pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, finansijskoj sigurnosti njihovih porodica, pouzdanom kvalitetnom obrazovanju i zaštiti od svih oblika nasilja”, upozorio je Santander za Novu M.

Naročitu zabrinutost, kako je istakao Santander, izaziva podatak da je prošle godine svega 20 odsto, tj. tek svako peto dete rođeno 2019. godine, primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, a da bi bili zaštićeni potrebno je da se vakciniše 95 odsto.

“To znači da kriza izazvana korona virusom može dovesti do ponovne pojave bolesti od kojih deca mogu ozbiljno da obole, koje na njih mogu da imaju dugoročne negativne posledice, pa čak dovedu i do smrtnog ishoda. MMR vakcina se potpuno bezbedno koristi širom sveta već nekoliko decenija, i kao takva ona predstavlja javno-zdravstvenu intervenciju koja spasava živote i koja je dostupna u Crnoj Gori. Iz ovog razloga, UNICEF apeluje na roditelje i domove zdravlja da u najkraćem roku ulože zajednički napor kako bi se hitno povećao broj dece koja su primila MMR vakcinu”, rekao je Santander.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision