Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2014. USK, Vijesti
Una Regata 2014. kreće 28. jula i vozi se od Martinbroda do Bosanske Krupe

Sada je definitivno, 42. Internacionalnu Una-regatu će organizirati Javno preduzeće Nacionalni park Una! I svaku buduću. Održan je i prvi sastanak Organizacionog odbora na kojem su donesene važne odluke.

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

Regata se vozi od Martinbroda do Bosanske Krupe

Okupljanje i otvaranje 42. Regate je u ponedjeljak 28. jula u Piknik centru u Martinbrodu

Prva etapa se vozi u utorak 29. jula na relaciji Martinbrod – Kulen Vakuf – Štrbački buk (Odmor za ručak će biti organiziran u Kulen Vakufu, a noćenje je u kampu na Štrbačkom buku)

Druga etapa se vozi u srijedu 30. jula na relaciji Štrbački buk – Ripač – Bihać (Odmor za ručak je u Ripču, a noćenje u kampu u Bihaću)

Treća etapa se vozi u četvrtak 1. augusta na relaciji Bihać – Hotel Sedra – Bosanska Krupa (Odmor za ručak je u Hotelu Sedra, a završna manifestacija će se održati u Bosanskoj Krupi)

Učesnici ne plaćaju nikakve kotizacije

Organizator će svim učesnicima osigurati besplatnu parcelu u kampovima

Organizator će za prvih 400 učesnika koji se jave osigurati besplatno mjesto u rafting čamcu kojim će upravljati certificirani skiper

Učesnici sami osiguravaju mjesto u šatoru i ishranu

Učesnici će dobiti besplatan ručak na mjestima određenim za odmor

Dozvoljeno je korištenje vlastitih plovila

Organizator će osigurati prevoz stvari između kampova

Odmah na početku treba reći da se besparica svom silinom odrazila i na naš kraj pa tako i na događaj koji se čeka godinu dana. Dobrih dvadeset «bihaćkih», «cazinskih» i «krupskih» ekipa, koje dosad nikad nisu propustile etapu Štrbački buk – Bihać, morale su odustati. A malo im je falilo, kad se ima za teferič u kampu na Buku i za mjesto u raftu ne smeta ni kiša, ni sunce, ni komšija, a ni organizator. Za neimaštinu se ne može okriviti ama baš niko. Evo prilike za njih i to na pedesetu godišnjicu organiziranog spuštanja niz Unu.

Da bi vratili stari sjaj ove izuzetne turističke manifestacije Organizacioni odbor će pozvati medije iz naše zemlje i regiona, turistčke agencije, te kajak-kanu i rafting klubove. Cilj je jedan, program koji ćena najbolji način prezentirati Unu i Nacionalni park. Regata je prvi brend Bosanske Krajine i to senikako ne smije zaboraviti. U svijet nismo otišli, a mogli smo, s kruškom, šljivom, rakijom, ćevapom i trahanom, već s turističkom manifestacijom na koju moramo biti ponosni.

Organizirano veslanje

Da podsjetimo, «regata» je višednevno, u originalu sportsko natjecanje, a u našem slučaju organizirano veslanje, koje se apsolutno ne može odnositi na jaransko i neformalno višesatno spuštanje niz vodu. Na organiziranom veslanju najveća pažnja posvećena je sigurnosti učesnika štozahtijeva angažiranje iskusnih voditelja (pilota), spasioca (ronilaca) i skipera. Naravno tu su još javni red i mir, spavanje, ishrana i prijevoz.

Ovome treba dodati da je gornji kanjon Une, od Štrbačkog buka do Lohova, izuzetno zahtjevan za veslače i srećom nalazi se unutar Nacionalnog parka. Srećom zbog toga što se niz rijeku više ne mogu spuštati čamci bez certificiranog skipera ili pilota pošto je Una na tom dijelu za amatere čak i opasna! Baš na ovom mjestu spomenuo bih one koji uspoređuju Unsku i Sansku regatu. Najjednostavnije rečeno, uspoređuju neusporedivo. Težina vode u unskom kanjonu ocijenjena je brojkom četiri, od ukupno pet, dok Sana na onom dijelu gdje se održava«Ključka regata» uopće nema ocjenu! Sana je izuzetno lijepa i bogata rijeka i kao i Una zaslužuje ne jednu, već 1.001 regatu. Naravno, na opću radost ljubitelja čistih voda, te ugodnog spuštanja niz šljunkovite sprudove, ali i adrenalinske borbe sa zapjenjenim slapovima.

Prva Regata održana 1964. godine

Prva Una-regata krenula je 5. augusta 1964. godine iz Martinbroda, a završila je 10. augusta u Bosanskoj Krupi. Zanimljivo je napomenuti da su učesnici u Bihaću boravili dva dana, te da su tokom drugog išli na cjelodnevni izlet na Plitvička jezera. I tokom sedmog dana organizirani su izleti, podijeljeni u nekoliko interesnih grupa «regatisti», tako su se u to vrijeme zvali, su posjećivali Beograd, Split i ponovo Plitvička jezera. To su bila druga vremena. Bosanska Krajina ima šta ponuditi i sigurni smo da uz dobru organizaciju možemo goste zadržati i duplo više dana od prvih regata.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision