Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2024. Zanimljivosti
UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o vještačkoj inteligenciji

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila prvu globalnu rezoluciju o vještačkoj inteligenciji da bi podstakla zaštitu ličnih podataka, ljudskih prava i praćenje potencijalnih rizika od ove tehnologije, saopćili su američki zvaničnici.

Neobavezujućom rezolucijom, koju su predložile SAD, a podržale je Kina i još 121 država, ukazuje se na potrebu jačanja politike privatnosti, rekli su zvaničnici novinarima.

Ova rezolucija je posljednja u nizu inicijativa vlada širom svijeta da oblikuju razvoj vještačke inteligencije povodom straha da bi ona mogla biti iskorištena za, između ostalog, narušavanje demokratskih procesa, prevare ili postupke koji bi doveli do dramatičnog gubitka radnih mjesta.

“Nepravilan ili zlonamjeran dizajn, razvoj, primjena i upotreba sistema vještačke inteligencije predstavlja rizike koji bi mogli da ugroze zaštitu, unapređenje i uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u dokumentu.

SAD, Velika Britanija i više desetina drugih zemalja predstavile su u novembru prvi detaljni međunarodni sporazum o tome kako zaštititi vještačku inteligenciju od zloupotreba, podstičući kompanije da kreiraju sisteme vještačke inteligencije koji su “bezbjedni po svom dizajnu”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision