Petak, 25. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 13° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Septembra. 2020. Bosna i Hercegovina
UN upozoravaju na humanitarnu krizu zbog migranata u BiH

Koordinator UN za migraciju Peter Van der Auverart izjavio je danas da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini izlažu migrante i izbeglice nepotrebnim patnjama uprkos tome što imaju pristup sredstvima da im obezbede adekvatan smeštaj i pomoć.

On je upozorio da se bliži loše vrijeme, a da raste broj migranata u Bosni i Hercegovini koji borave na otvorenom zbog stalnog odbijanja vlasti na različitim nivioma da koordiniraju svoj rad i pronađu jedinstveno rješenje na državnom nivou,.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije u Bosni rekao je da neke lokalne vlasti, umjesto da pomognu agenciji UN-a da proširi smještajne kapacitete za migrante, čak ograničavaju pristup smještaju koji već postoji.

Od oko 8.500 migranata zaglavljenih u Bosni, 2.500 je primorano da spava napolju „u šumama, napuštenim zgradama i na ulicama“, uglavnom u regionu Krajine koja dijeli krajnje poroznu granicu sa Hrvatskom, članicom EU-a u dužini od 1.000 kilometara.

„Žalosno je što je to apsolutno nepotrebno u smislu da imamo finansijske resurse, osigurane mahom od strane EU-a, da se zbrinu svi ovi ljudi“, rekao je on.

Kako je objasnio, jedan centar u Krajini predviđen je za 1.500 ljudi, a lokalne vlasti dopuštaju smještaj samo petsto.

„Sutra bih mogao s ulice dovesti 1.000 ljudi u centar, ali nije mi dozvoljeno“, dodao je.

Peter Van der Auver-art kaže da BiH ima „nekoliko sedmica da se okupi“ da na državni način odluči da se pozabavi aktuelnom migrantskom situacijom.

„Ako to ne uradimo, imat ćemo humanitarnu krizu za mjesec, imat ćemo ljude koji spavaju na snijegu, uključujući porodice i djecu“, rekao je

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision