Subota, 6. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Februara. 2021. Svijet
UN pokrenule kandidture za novog Generalnog sekretara

Ujedinjene nacije pokrenule su proces izbora sljedećeg Generalnog sekretara za period od 2022. do 2026. godine i zatražile od 193 države članice UN da predlože svoje kandidate za ovu visoku funkciju.
Proces je zvanično započeo zajedničkim pismom svim zemljama članicama da predlože kandidate, koje su potpisali predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir i britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, u kojem su poručili da je funkcija Generalnog sekretara veoma važna i da se od budućih kandidata zahtjevaju najviši standardi efikasnosti, kompetentnosti i integriteta i čvrsta posvećenost ciljevima i principima Povelje UN, prenosi AP.

Agencija navodi da je aktuelni generalni sekretar Antonio Gutereš, kome mandat ističe 31. decembra, najavio prošlog mjeseca da će se ponovo kandidovati, a već ima veliku podršku u Generalnoj skupštinu i među stalnim članicama Saveta bezbjednosti za ponovni izbor.

Honduras se u pismu članovima UN založio da bude i kandidatkinja za mjesto Generalnog sekretara pošto da sada ni jedna žena nije obavljala ovu funkciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision