Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Oktobra. 2023. Svijet
UN-ov izaslanik: Počelo širenje rata na Siriju

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, potaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rješenju 12-godišnjeg sukoba, rekao je danas posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za tu zemlju.

Geir Pedersen rekao je Vijeću sigurnosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, sirijski narod sada suočava sa “zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije” nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i izraelske vojne odmazde.

– Prelijevanje rata u Siriju nije više samo rizik, to je već počelo – rekao je izaslanik UN-a za Siriju. Pedersen je ukazao na zračne napade koji se pripisuju Izraelu koji je nekoliko puta pogodio sirijske aerodrome u Alepu i Damasku, te na odmazdu Sjedinjenih Država na, kako je rekao, višestruke napade na njihove snage “od strane grupa za koje tvrdi da ih podupire Iran, uključujući i na sirijskom teritoriju”.

S obzirom na to da je regija “najopasnija i napeta”, rekao je, “dolijeva se ulje na vatru koja se već počela rasplamsavati” u Siriji, u kojoj je došlo do porasta nasilja i prije 7. oktobra.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision