Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Septembra. 2022. Svijet
UN optužio Kinu za zločine nad Ujgurima

Ured UN-a za ljudska prava je rekao da je pogledao dokaze o zločinima protiv čovječnosti u kineskoj regiji Sinjang u izvještaju koji je navečer u srijedu objavila njegova šefica Mišel Bašele (Michelle Bachelet), samo deset minuta prije isteka svog mandata.

– Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa mogu predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti – navodi se u izvještaju.

Izvještaj zaključuje da su od 2017. do 2019., i potencijalno nakon toga, ljudi bili lišavani osnovnih prava.

Putovanje u Kinu

Stotine hiljada Ujgura i drugih pripadnika manjinskih grupa stavljeni su u kampove za prisilni preodgoj, prema tvrdnjama grupa za ljudska prava i Ujgurima koji su pobjegli iz Kine.

Peking je odbacio optužbe i nazvao ih lažima. Kina je na izvještaj odgovorila u dokumentu koji sadrži 131 stranicu, što je tri puta duže od samoga izvještaja o navodnim zločinima.

Izvještaj UN-a trebao je biti objavljen prošle godine, ali Bašele je odgodila njegovo objavljivanje jer je mjesecima pregovarala s Kinom da joj se dopusti da putuje u tu zemlju.

Do putovanja se došlo u junu, ali pod uslovi da su Bašele i njen ured mogli odlučiti kamo će ići i s kim će razgovarati bez kontrole vlasti.

Kina je pristala na zahtjeve, saopćio je njen ured. Bašele je otputovala u spornu regiju, ali se do kraja putovanja suzdržala od kritikovanja postupaka kineske vlade u regiji, što je izazvalo međunarodne kritike na njen račun.

Snažan pritisak

Bašele se zbog izvještaja našla pod snažnim pritiskom i rekla je da joj je prošle sedmice grupa od 40 vlada poslala pismo u kojem je pozivaju da ga ne objavljuje.

Kina se oštro protivi objavi izvještaja, rekla je u četvrtak Stalna kineska misija pri UN-ovom uredu u Ženevi.

– Izvještaju se temelji na pretpostavci krivnje, koriste lažne informacije i predstavljaju farsu koju su isplanirale SAD, zapadne zemlje i protivkineske snage – rekao je u izjavi objavljenoj na interneskoj stranici misije Liu Jujin (Yuyin), glasnogovornik Stalne kineske misije u Ženevi.

Bašele je 2018. preuzela dužnost UN-a za ljudska prava, a nije se kandidirala za drugi mandat. Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) još nije imenovao njenog nasljednika.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision