Nedjelja, 1. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
MONEYVAL: Obratiti pažnju na investicije u BiH – Umjesto sjednice predizborni obračuni –

Komitet stručnjaka Vijeća Evrope za pitanja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma objavio je danas Deklaraciju kojom sve zemlje članice ovog tijela i druge zemlje poziva da obrate posebnu pažnju na novčane transakcije sa Bosnom i Hercegovinom, a nakon što naša zemlja nije usvojila set zakona kojima se sprečava pranje novca i finansiranje terorizma. Razlog je neusvajanje izmjena Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje nisu usvojene u Domu naroda BiH.

………………………….

Zbog neusvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, BiH bi se od danas mogla naći na “crnoj listi” na kojoj se nalaze zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje.

Ponoć je bio rok za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma neće biti ispoštovan. Kasnit će platni promet, novčane doznake, uplate iz inostranstva. Bankari i privrednici su u strahu, a političarima je ovo još jedna tema za predizborno potkusurivanje.

U je istakao rok za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Kako Zakon, nakon usvajanja u Zastupničkom domu, nije prošao i Dom naroda državnog Parlamenta, Komitet Vijeća Evrope za pitanja pranja novca – MANIVAL, sutra će objaviti saopćenje kojim će sve zemlje članice ovog tijela pozvati da obrate posebnu pažnju na novčane transakcije sa Bosnom i Hercegovinom. Bankari i privrednici su u strahu, a političarima je ovo još jedna tema za predizborno potkusurivanje. Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i terorističkih aktivnosti MONEYVAL obavijestio je bh. vlasti da suosjeća sa građanima naše zemlje, ali neće tolerisati prekoračenje roka za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti. Državni Dom naroda nije razmatrao ovaj zakon, a pojedini poslanici najavili su da će čitav dan provesti pred Zgradom institucija BiH u iščekivanju sjednice. Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac rekao je da je jedan broj delegata danas došao u prostorije Parlamentarne skupštine BiH, ali da nažalost, nema najava da će sjednica biti zakazana. Po njegovim riječima, drugi dio delegata je dostupan, tu su ili u Sarajevu ili blizu Sarajeva i na “stand by-u“ su za slučaj da bi se zakazala sjednica Doma naroda državnog parlamenta, a imajući u vidu značaj roka za donošenje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji ističe danas.

Usvajanje ovog zakona je zahtjev koji je pred BiH postavio MONEYVAL, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje čine stručnjaci za procjene mjera usmjerenih protiv pranja novca i finansiranja terorizma u međunarodnim finansijskim transakcijama.
BiH je dobila rok do 1. juna da usvoji zakon, a u protivnom bi automatski slijedila objava posebne izjave MONEYVAL-a u kojoj se BiH definira kao nesigurna zemlja s kojom se sve finansijske transakcije moraju obavljati po posebnim procedurama i uz dodatne provjere. Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je ovaj zakon 28. maja, nakon čega je uslijedio pritisak na predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića da što prije zakaže sjednicu Doma naroda, kako bi i to tijelo usvojilo zakon i kako bi se izbjegle očekivane sankcije. Čović je međutim sjednicu Doma naroda zakazao za 6. juni, a do subote nije reagirao na pozive da se to tijelo sastane do 1. juna.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision