Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Ulazi li Federacija BiH u ozbiljnu političku krizu?

Federacija BiH ulazi u četvrti mjesec od izbora, i prema mišljenju stručnjaka u ozbiljnu političku krizu. Umjesto nove vlasti građani su ponovo dobili blokadu, koja bi mogla potrajati.

ŽARKO PAPIĆ, politički analitičar navodi

“Apsolutno je nemoguće očekivati od SDA da dođe “tobe”, ako tako mogu da kažem, imajući u vidu i budućnost BiH, situaciju na Balkanu, geostrateške aspekte itd. Ta vrsta odgovornosti kod njih ne postoji, jednako ne postoji odgovornost i prema onome za što su se zalagali u predizbornoj kampanji”.

ADNAN HUSKIĆ, politički analitičar izjavljuje

“SDA, čiji je član i poslušni vojnik, kako je i sam rekao gospodin Lendo, odlučila je da opstruira uspostavu nove parlamentarne većine. Nažalost, ovdje u ovoj priči, i to je ono što je najtužnije, nedostaje fundamentalne argumentacije SDA, zbog čega ne žele da se formira vlast bez njih, a da to mogu objasniti bilo kakvim normalnim objašnjenjima izvan onih koja su vrlo egoistična”.

Papić pojašnjava da je napravljen veliki broj grešaka. SDP skupo plaća povjerenje koje je izigrano od strane koalicionih partnera, dok SDA u Lendi vidi način da ostane u vlasti i zarad toga blokira svaki korak koji vodi ka uspostavi vlasti i sve te pogrešne poteze samo građani plaćaju. Bez predsjednika Federacije nema ni novog premijera Federacije.

Iako je izabrano rukovodstvo Federacije jasno kazalo da nije postiglo dogovor i da se opet pitanje izbora predsjednika Federacije vraća u Zastupnički dom federalnog Parlamenta, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine je optimističan.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH je izjavio

“Što se tiče Federacije ja sam uvjeren da ćemo mi iduće sedmice imenovati predsjednicu Federacije gospođu Bradaru i dva zamjenika, odnosno potredsjendika i da od tog trenutka će teći dalje aktivnosti”.

ŽARKO PAPIĆ, politički analitičar zaključuje

“Na kraju će se sve svesti na dugo mrcvaranje, i na kraju tog mrcvarenja onda će vjerovatno međunarodna zajednica, da li OHR ili na neki drugi način intervenisati”.

Daljnje aktivnosti znače izbor premijera Federacije i nove federalne Vlade, a za njeno imenovanje mora glasati i Refik Ledno, koji je izričito kazao da njegov glas ne ide ako tu Vladu ne čini i SDA. Podsjetimo, Ustav Federacije kaže da predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije imenuje Vladu nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. I ponovno smo na početku, jer raniji dogovor je podrazumijevao da će premijer federalne vlade biti Nermin Nikšić. I većina u oba doma parlamneta Federacije opet je je na testu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision