Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2023. Svijet
Ukrajinske snage drže Bahmut uprkos sve žeščim ruskim napadima

Ukrajinski vojni lideri su odlučni da drže Bahmut, iako su ruske snage nastavile žestoke napade ulazeći u delove ovog grada na istoku zemlje u šestomesečnom pokušaju da ga zauzmu po svaku cenu. Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je u ponedeljak, 6. marta, da je predsedavao sastankom sa vojnim zvaničnicima tokom kojeg su se zalagali za jačanje pozicija u Bahmutu.Ruske snage su intenzivirale granatiranje ovog grada u Donjeckoj oblasti i obližnjih sela raspoređujući dodatne resurse u očiglednom pokušaju da dokrajče otpor, navode lokalni zvaničnici.

“Civili napuštaju region da bi izbegli rusko granatiranje koje se nastavlja danonoćno, jer su tamo raspoređene njihove dodatne trupe i oružje”, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.U širem smislu, Rusija i dalje ima poteškoća u stvaranju zamaha na bojnom polju. Invazija Moskve u punom obimu 24. februara 2022. ubrzo je zastala, a zatim je potisnuta ukrajinskom kontraofanzivom. Tokom izuzetno hladnih zimskih meseci, borbe su uglavnom zapele u ćorsokak.

Bahmut nema neku veću stratešku vrednost, a analitičari kažu da je malo verovatno da će njegov mogući pad doneti prekretnicu u sukobu.Njegova važnost je postala psihološka — za ruskog predsednika Vladimira Putina, zauzimanje Bahumta bi konačno donela neke dobre vesti sa bojnog polja, dok za Kijev ispoljavanje hrabrosti i prkosa pojačava poruku da se Ukrajina drži nakon godinu dana brutalnih napada kako bi učvrstila podršku među svojim zapadnim saveznicima.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision