Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2023. Svijet
Ukrajinska kontraofanziva konačno pokazuje znakove napretka: Probili prvu liniju odbrane

Ukrajinski vojni dužnosnici jučer su saopćili da su njihove jedinice probile prvu rusku liniju odbrane na nekoliko mjesta, iako su tada naišle na još jače utvrđene ruske položaje.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar saopćila je da kijevske trupe, u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, napreduju u regiji Zaporožja. Washington je također u petak saopćio da je Kijev postigao značajan napredak na južnom frontu u posljednja 72 sata.

“Postoji ofanziva u nekoliko pravaca i na određenim područjima. I na nekim mjestima, na određenim područjima je probijena ta prva linija. U nekim područjima nema probijena, tamo je situacija drugačija”, izjavila je Maliar.

Ona je dodala da su ukrajinski vojnici, koji se bore za napredovanje kroz gusto minirana područja skoro tri mjeseca, sada naišli na velika odbrambena ruska utvrđenja.

“Gdje smo već prešli na sljedeću liniju, tu je neprijatelj mnogo više utvrđen i, osim miniranja, vidimo i betonska utvrđenja, na primjer, ispod glavnih komandnih visina, a naše oružane snage moraju savladati mnogo prepreka kako bi se išlo naprijed”, kazala je ona.

U Washingtonu je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kazao je da su Sjedinjene Države “u posljednja 72 sata ili otprilike toliko primijetile izvjestan napredak ukrajinskih oružanih snaga u toj južnoj liniji napredovanja koja izlazi iz područja Zaporožja”.

“Oni su postigli određeni uspjeh protiv te druge linije ruske odbrane”, rekao je Kirby, dodajući da je na Ukrajini kako da iskoristi taj uspjeh.

“To ne znači da ne vode računa o tome da ih još čekaju teške borbe dok pokušavaju da napreduju južnije” ili da bi Rusija mogla pokrenuti kontranapore”, dodao je.

Ukrajinska vojska u kontraofanzivi još nije zauzela nijedno veće naselje, iako je ponovo osvojila više od desetak sela. Prošle sedmice je zauzela selo Robotin, iza koga se nalazi uzvišenje pod ruskom okupacijom, ogromni protutenkovski rovovi i linije betonskih utvrđenja vidljive iz svemira.

Rusija već naziva ukrajinski pritisak neuspjehom, dok Kijev tvrdi da namjerno napreduje sporo da smanji gubitke i da je njegov zadatak teži jer mu nedostaje zračna snaga koju zapadni saveznici uzimaju zdravo za gotovo, prenosi Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision