Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2022. Svijet
Ukrajinci tvrde da je Rusija obustavila slanje novih trupa na ratište, Moskva priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su ukrajinske snage sada vratile više od 6000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom, na istoku i jugu. U svom kasnom video obraćanju u ponedjeljak, predsjednik Zelenskij je rekao: “Od početka rujna do danas, naši ratnici su već oslobodili više od 6000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine – na istoku i jugu. Kretanje naših trupa se nastavlja.” Zelenskih je zahvalio nekoliko ukrajinskih brigada koje su sudjelovale u protuofenzivi, opisujući njihove borce kao “prave heroje”. Nije detaljnije govorio o tome koji su još gradovi i sela oslobođeni. Čini se da je ukrajinsko napredovanje u kontraofenzivi bilo brzo. Prošlog četvrtka Zelenskij je rekao da su ukrajinske snage ponovno zauzele 1000 četvornih kilometara, ali do nedjelje se ta navedena brojka utrostručila na 3000 četvornih kilometara. Jučer je rekao da je oslobođeno 6000 kvadratnih kilometara.

Kritike u Rusiji

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Luhansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji.  Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku. “Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije!” stoji u izjavi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision