Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Septembra. 2023. Svijet
Ukrajinci došli do zadnjeg sloja Surovikinove linije? Analitičar: Evo što ih sad čeka

“UKRAJINSKO pješaštvo doseglo je treći i posljednji sloj ključne ruske obrane u regiji Zaporižja”, tvrdi analitičar Instituta za proučavanje rata.

“Možda se spremaju probiti Surovikinovu liniju kod Verbovea, iako zmajevi zubi i jarci još nisu demontirani kako bi mogla proći teška oprema”, rekao je analitičar George Barros. Područje oko ovog sela na južnoj bojišnici i obližnji Robotine smatraju se jednima od najjače utvrđenih na bojišnici.

Vojnici se sada suočavaju s obrambenim rovom punim ruskih vojnika prije nego što mogu napredovati, rekao je Barros. Naglasio je da će Ukrajina, kada probije treći sloj obrane, i dalje biti suočena s terenskim utvrdama iza glavne crte.

“Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do položaja istočno od ruskih protutenkovskih jaraka i zmajevih zuba koji su dio troslojne obrane neposredno zapadno od Verbovea. Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da je ukrajinsko lako pješaštvo također napredovalo dalje u nizu pripremljenih ruskih obrambenih položaja duž ceste koja ide sjeverozapadno u Verbove.

Druge geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju da su ukrajinske snage napredovale do ruskih obrambenih položaja između Robotine (10 km južno od Orihiva) i Novoprokopivke (13 km južno od Orihiva). Ukrajinske snage proširuju proboj koji su već napravile u jednom ruskom obrambenom sloju i navodno manevriraju više opreme i osoblja u taktička pozadinska područja ovog sloja”, objavio je u svojoj analizi Institut za rat.

“Čini se da ukrajinske snage napreduju u neposrednoj blizini još neprobijenog ruskog obrambenog sloja koji se proteže sjeverozapadno od Verbovea do sjeverno od Solodke Balke (20 km južno od Orihiva) s pješačkim napadima i teškom topničkom vatrom na ruske položaje dalje i južno od ovog sloja. Raspoređivanje ukrajinske teške opreme i značajnijih snaga u tim područjima nego što je ISW do sada primijetio ukazivalo bi i na proboj ovog ruskog obrambenog sloja i na pokušaj da se taj proboj proširi”, dodaju u analizi.

Rusi tvrde da da ojačavaju postrojbe

Rusko Ministarstvo obrane, pak, tvrdi da su ruske snage “poboljšale svoju taktičku situaciju” u blizini Robotinea i Verbovea 4. rujna, iako ISW tvrdi da nije primijetio dokaze o ruskom napredovanju u tom području.

“Geolocirane snimke objavljene 4. rujna pokazuju elemente formacije Spetsnaz “Osman” kako djeluju u blizini Verbova. Snimka objavljena 4. rujna navodno prikazuje elemente satnije “Pryzrak” (Duh) 291. motorizirane streljačke pukovnije kako djeluju duž linije Kopani-Nesterjanka (10-12km jugozapadno Orihiv) i elemente 5. satnije 429. motorizirane streljačke pukovnije koji djeluju u blizini Zherebyanky (26km jugozapadno od Orihiva).

“Malo po malo dobivamo zamah”

Podsjetimo, ukrajinski generali jučer su tvrdili da su probili moćnu rusku prvu crtu obrane na jugu pa bi protuofenziva pokrenuta ranije ovog ljeta mogla dobiti na zamahu. “Da, istina je. Malo po malo, mislim da dobivamo zamah”, odgovara Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, na pitanje je li se dogodio prijelomni trenutak. “Sada smo između prve i druge obrambene crte”, rekao je britanskom Observeru ukrajinski brigadni general Oleksandr Tarnavski.

Njegove su riječi u suglasju s istupom glasnogovornika Bijele kuće Johna Kirbyja, koji je u petak rekao novinarima u Washingtonu da su ukrajinske snage “postigle određeni uspjeh protiv druge ruske linije”.

Koliko god je teško procijeniti točnu prirodu i smjer napredovanja Ukrajine, jasno je da je Kremlj uznemiren. Nedavno je Rusija poslala elitne trupe iz drugih dijelova bojišnice da pojačaju obranu između Robotina i ključnog cestovnog i željezničkog čvorišta Tokmaka, koji se nalazi 21 km južno. Prema vašingtonskom Institutu za proučavanje rata (ISW), ovo se događa treći put od lipnja.

“Drugo bočno raspoređivanje u rasponu od nekoliko tjedana ukazuje na sve veću zabrinutost Rusije oko stabilnosti ruske obrane”, izvijestio je ISW u svojoj procjeni od 1. rujna.

Ovo je, tvrde ukrajinski stručnjaci, dio plana – prisiljavanje Moskve da premješta jedinice na prvoj liniji s jednog mjesta na drugo, što ih onda iscrpljuje. “Pokušavamo uključiti njihove rezerve i iscrpiti ih”, kaže Serhij Kuzan iz Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, kijevskog think tanka s bliskim vezama s vojskom. Sljedeći je zadatak, kaže Kuzan, iskoristiti svaki znak ruske slabosti: “Glavno je proširiti ovaj mostobran. Neće biti naredbi da se ide dublje dok to ne učinimo.”

Unatoč očito sporom napretku ofenzive od lipnja, Kuzan kaže da se temeljni cilj nije promijenio: kontrola juga. Kako će to izgledati do zime, otvoreno je pitanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision