Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2022. Svijet
Ukrajina poziva da se Rusiji oduzme status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a, mirovni samit do kraja februara iduće godine

Ukrajina je u ponedjeljak izdala zvanično saopštenje najavljujući inicijativu da se Rusiji oduzme status stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i da bude isključena iz UN-a. “Ukrajina poziva zemlje članice UN-a da nastave s primjenom Povelje UN-a u kontekstu legitimnosti prisustva Ruske Federacije u UN-u, da Ruskoj Federaciji oduzmu status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a i da je isključe iz UN-a”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. U saopštenju se ističe da pitanje statusa članstva Rusije u UN-u i njenog stalnog članstva u Savjetu bezbjednosti UN-a ostaje neriješeno sa tačke gledišta međunarodnog prava.

Kuleba: Mirovni samit do kraja februara iduće godine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da njegova vlada namjerava održati mirovni samit do kraja februara, otprilike u vrijeme godišnjice početka ruske invazije. Kuleba je rekao za AP da bi “Ujedinjene nacije mogle biti najbolje mjesto za održavanje ovog samita, jer se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji. Ovdje se zapravo radi o uključivanju svih.” Kuleba je rekao da bi Ujedinjene nacije sa generalnim sekretarom Antoniom Guterresom mogli biti mogući posrednik u mirovnim pregovorima. Također je rekao da će Ukrajina učiniti sve što može da dobije rat 2023. godine, dodavši da diplomatija uvijek igra važnu ulogu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision