Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Ukrajina, Gruzija i Moldavija potpisale sporazume sa EU – „Istorijski razlaz sa Rusijom“

BRISEL – Lideri Ukrajine, Gruzije i Moldavije potpisali su jutros u Briselu sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom uprkos oštrom protivljenju Rusije.
“Ovo nisu obični sporazumi, već beočuzi u našim odnosima”, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej na svečanoj ceremoniji i naglasio da je cilj EU puna integracija ovih zemalja u zajedničko evropsko tržište. “Ljudi su umirali, u Kijevu i drugde, za bolje odnose sa EU”, rekao je Van Rompej i naglasio da se te žrtve ne smeju zaboraviti.
Predsjednik Savjeta je istakao da sporazumi nisu upereni protiv Rusije, uprkos prijetnjama Moskve da će uvesti ekonomsku blokadu zemljama koje ih potpišu.
“Spremni smo da razgovaramo sa ruskim partnerima kako bismo otklonili sve nesporazume”, rekao je Van Rompej. Predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo nazvao je potpisivanje sporazuma istorijskim činom koji će omogućiti Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da uspostave slobodno tržište i stabilnu demokratiju.
“Ovo nije kraj, nego početak puta”, rekao je Barozo na ceremoniji.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je današnji dan “najvažnijim u istoriji Ukrajine od proglašenja nezavisnosti”. “Bilo je mnogo pokušaja da se ovo spreči, a Ukrajina je platila najveću cijenu”, kazao je on i optužio Rusiju da je izvršila “spoljnu agresiju” na njegovu zemlju.
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je danas ugovor o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji sa Evropskom unijom.
“U proteklih nekoliko mjeseci, Ukrajina je platila najvišu moguću cijenu ostvarenja svojih evropskih snova”, rekao je Porošenko evropskim liderima tokom ceremonije potpisivanja ugovora u Briselu, prenosi agencija Rojters.
Potpisivanje ugovora je kulminacija višemesečnih sukoba i znak istorijskog razlaza sa Rusijom. Porošenko je po dolasku u Brisel izjavio da potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom predstavlja “istorijski dan”, koji nudi njegovoj zemlji priliku za novi početak nakon višegodišnje političke nestabilnosti.
Taj sporazum, pomoću kojeg će Ukrajina produbiti političke i ekonomske odnose sa EU, nudi “apsolutno novu perspektivu za moju zemlju… to je istorijski dan, najvažniji od sticanja nezavisnosti” od Rusije 1991. godine, rekao je Porošenko.
Ukrajina će iskoristiti “priliku da se modernizuje”, rekao je Porošenko, naglašavajući važnost mira i bezbjednosti u cilju bolje budućnosti budućnosti Ukrajine i regiona.
“Sporazum predstavlja izraz evropske solidarnosti”, istakao je ukrajinski predsjednik.
Bivša vlada u Kijevu je 21. novembra 2013. suspendovala pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, što je izazvalo građane da izađu na ulice Kijeva i drugih gradova kako bi podržali evrointegracije, što je potom dovelo do masovnih protesta i svrgavanja tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča i vlade.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision