Wednesday, 17. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Uhapšen napadač na Slavu Kukića – Osude napada iz OHR i Ambasade SAD – Premijer Nikšić tražio hitno hapšenje napadača

Mostarska policija privela je jednu osobu koja se dovodi u vezu s fizičkim napadom na univerzitetskog profesora Slavu Kukića na Ekonomskom fakultetu. “Osoba je privedena juče oko 19 sati, njeni klučevi pronađeni su u kabinetu”, rekao kantonalni tužilac  Mirko Miličević.
Profesor Kukić pretučen je bejzbol palicom u ponedjeljak poslepodne u svom kabinetu u Mostaru, a po pisanju medija, odmazda je usledijila jer je negativno govorio o svečanom dočeku haškog optuženika Daria Kordića u rodnoj Busovači u BiH. Ovaj napad osudile su brojne stranke u BiH, premijer Federacije BiH kao i amabasada SAD u toj zemlji, uz isticanje da nasilju, motivisanom političkim ili bilo kojim drugim razlozima, nema mjesta u modernom demokratskom društvu. Na dočeku haškog osuđenika Daria Kordića u nedelju u Busovači, na kojem su bili i funkcioneri  HDZ BiH, on je označen kao heroj. Haški sud osudio je Kordića na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.  Najteži zločin, koji mu je stavljen na teret, bio je onaj u selu Ahmići.
On je kaznu izdržavao u Austriji, a iz zatvora je pušten pošto je odslužio dvije trećine.

Divljački napad na Slavu Kukića predstavlja još jedan u nizu fašističkih ispada kojim smo svjedoci posljednjih dana, riječi su kojima je premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osudio današnji napad na uglednog mostarskog profesora koji se desio u njegovom kabinetu u Mostaru. ‘Nažalost na ovaj način pokušavaju sa ušutkati svi koji imaju hrabrosti iznijeti mišljenje i stavove koji su suprotni onima kojima smatraju da jedini imaju pravo određivati šta jeste, a šta nije ispravno razmišljanje ili djelovanje”, izjavio je Nikšić. Federalni premijer je dodao da “koliko god je naivno ponekad smatrati da smo postali društvo u kojem se može slobodno djelovati i misliti dese se brutalni napadi na osobe koje predstavljaju simbole takvog aktivizma”. ‘Tražim da nadležni policijski i pravosudni organi hitno otkriju napadače na profesora Kukića te da ih najoštrije sankcioniraju, a profesoru Kukiću želim brz i uspješan oporavak i nastavak dosadašnjeg društvenog angažmana, jer će time fašisti doživjeti novi poraz’, izjavio je Nikšić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision