Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2021. Sport
UEFA pozdravila odluku ministara sporta EU

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) pozdravila je odluku ministara zaduženih za sport Evropske unije (EU), koji su u utorak u Briselu podržali evropski model sporta. Time se, između ostalog, ističe solidarnost, otvorenost takmičenja i dostupnost sporta za sve.

U UEFA-i smatraju da je ovo prekretnica u oblikovanju evropskog sporta u narednim decenijama.

“Ovo je ključni korak za članice EU. Više nema sumnje da će Evropa i evropski sport štititi i promovirati naš evropski sportski model. Sada imamo dugoročni plan na evropskom nivou da branimo evropski sport. Uz ovu podršku evropski nogomet će i dalje biti vodeći primjer našeg sportskog modela”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ministri sporta 27 država članica EU jednoglasno su podržali rezoluciju Vijeća EU o evropskom modelu sporta. Istovremeno su pozvali da se evropski organizovani sport zaštiti od prijetnji kao što su takmičenja zatvorenog tipa, saopštila je UEFA, prenosi STA.

Usvajanje ove rezolucije uslijedilo je nakon nedavne podrške evropskom modelu sporta od strane Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Rezolucija Vijeća Evrope je prekretnica koja će oblikovati evropski sport u narednim decenijama i predstavlja budućnost evropske sportske politike, dodali su iz UEFA-e.

Također su naglasili da 27 država članica EU na taj način prepoznaje centralnu ulogu saveza u organizaciji i radu resornih sportova. Istaknuli su koncept piramidalnog modela sporta, otvorenog sistema napredovanja i ispadanja u viši ili niži rang takmičenja, brigu o sportu za djecu, solidarnost, nacionalni identitet i društvene i obrazovne funkcije ovog modela.

Time su odbacili zatvorene vrste takmičenja, poput pokušaja Evropske Super lige, te dali značaj otvorenosti u sportskim takmičenjima i prednost sportskim kriterijumima.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision